Psikolojik Danışman ve rehber öğretmen pdr eğitim haberleri re hberlik

Ana Sayfa Forum Kurallar Makaleler Dosyalar Bize Ulaşın Kayıt ol
Geri git   Ana sayfa >
KÜLTÜR-SANAT
> Televizyon > Diziler
Diziler Diziler hakkında düşünceler, bilgiler.Eleştriler.Dizilerin tartışılması

Facebookta Paylaş LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11-02-2012, 09:05   #1 (permalink)
E.a.forum Yönetimi

dfatih - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Medeni Durum: Evli
Konular: 449
Kürt tarihinin aşk destanı Mem u Zin, dizi oluyor

Kürt tarihinin aşk destanı Mem u Zin, dizi oluyor
'Mem u Zin' destanı, Kürtçeden Türkçeye çevirisi yapılan ilk eser olma özelliğine sahip. Günümüz şartlarına uyarlanan destan, Kürtçe yayın yapan TRT 6'da dizi olarak yayınlanmaya hazırlanıyor. Dizinin başrol oyuncularından Cem Kurtoğlu, "Dış ve iç güçlerin birlik beraberliği yok etmeye çalıştığı bir dönemde önemli bir görevi yerine getirdiğimizi düşünüyorum." diyor.
Bembeyaz örtünün kuşattığı ışıltılı tepelerin ardında saklı kalmış Cizre'de bir zamanlar Kürt tarihinin en derin aşkı 'Mem u Zin' destanı yaşandı. Dünyaca ünlü Hakkarili Kürt edebiyatçı, Şeyh Ahmed Xani Hazretleri destandan iki yüz elli yıl sonra Cizre'ye giderek eseri bakileştirdi. Arapça, Farsça, Almanca, Fransızca ve Rusçaya çevirileri yapılan eser, iki yıl önce Kültür Bakanlığı tarafından Türkçeye tercüme edilmişti. Kürtçeden Türkçeye çevirisi yapılan ilk eser olma özelliğine sahip destan, günümüz şartlarına uyarlanarak, Kürtçe yayın yapan TRT 6'te dizi olarak yayınlanmaya hazırlanıyor.
Dizinin yapımcısı Aytekin Mert, Şeyh Ahmed Xani'nin, mecazi aşktan ilahi aşka uzanan baki bir aşkı anlattığına ve verdiği mesajların önemli olduğuna dikkat çekiyor. Xani'nin 17. yüzyılın ikinci yarısında yaşadığını hatırlatan Mert, "Dizideki kıyafetler günümüze uyarlandı. Görsel anlamda bazı değişiklikler var. Ancak eserin şahsı manevisine sadık kalmaya özen gösterdik. Dizinin adını da bu yüzden, 'Siya Mem u Zin' yani Mem u Zin'in gölgesinde koyduk." diyor. Malatya-Arapgir'de çekimler için birçok şehir gezdiklerini aktaran Mert, dizi çalışmalarına yoğun ilgi gösteren bölge halkının dizide rol alacağını ifade ediyor. Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, dizinin yayına henüz başlamamasına karşın bölgeye maddi katkı sağladığını söylüyor. Arapgir'in tarihî önemine değinen Cömertoğlu, dizi vesileyle bölgenin turizme açılmasını umut ettiklerini anlatıyor.
Dizi seti olan Arapgir Konağı'nda ise çekim heyecanı yaşanıyor. Kürtçe bilmeyen dizi oyuncuları sürekli tekrarlarla dili konuşmaya çalışıyor. Dizinin başrol oyuncularından ünlü oyuncu Cem Kurtoğlu, filmde Mir rolünde ve Zin'in ağabeyini oynuyor. Diziyi değerlendiren Kurtoğlu, "Günümüz konjonktürü içinde böyle bir işin içinde yer almak hem de ilk olan bir işte olmak çok önemli. Dış ve iç güçlerin birlik beraberliği yok etmeye çalıştığı bir dönemde önemli bir görevi yerine getirdiğimizi düşünüyorum." diye konuşuyor. Zin karakterini oynayan Yaprak Duymaz ise Kürtçeye ilgisinin diziyle birlikte başladığını dile getiriyor. Mem rolündeki Bilal Yörük de çekimlere başlamadan günlük tuttuğunu ve dizi bittiğinde Kürtçe öğrenmiş olacağını söylüyor.

Xani; Kürt filozof ve şair
Şeyh Ahmed Xani Hazretleri, 17. yüzyılın ikinci yarısında (1650-1707) yaşamış ilim sahibi, şair, yazar ve filozof. Kürt halkının en önemli dinî ve millî şahsiyetlerinden biri olan Xani, zamanın önemli medreselerinde ilim tahsil etmiş. Eğitimini tamamladıktan sonra doğum yeri olan Doğubayazıt'a dönerek medrese inşa eden Xani, vefatına kadar da burada müderrislik yapmış. Yazarın günümüze 4 eseri ulaştı: Küçüklerin İlkbaharı (Nubehera Biçukan), İnanç Risalesi (Eqideye İmane), Şiir Divanı ve Mem u Zin. Eser, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile İran, Irak, Suriye, Rusya, Ermenistan, Orta Asya Türk cumhuriyetleri halkları tarafından okunuyor. Eseri okuyanlar ise türbeleri sık sık ziyaret ediyor.

Bu mesajı twitter de paylaşBu mesajı yahoo da paylaşGoogle de paylaşShare on Facebook
Alt 11-02-2012, 16:51   #2 (permalink)
Gıcık Üye

turist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Konular: 110
Ruh halim:

Kürt Tarihi diye bir tarihmi var???
Ben bir Kürt olarak baya cahil kalmışım..............
mem u zin, yaşanmış bir aşk hikayesidir. Tarih değil...

Bu mesajı twitter de paylaşBu mesajı yahoo da paylaşGoogle de paylaşShare on Facebook
turist Kullanıcısına bu mesajı için teşekkür eden üyeler:
dfatih (11-02-2012)
turist Kullanıcısının bu mesajına tepki gösteren üyeler:
sagesse (21-02-2012)
Alt 21-02-2012, 15:52   #3 (permalink)
Yağmur Adam

sagesse - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Medeni Durum: Belirtmemiş
Konular: 53
Ruh halim:

Alıntı:
turist´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Kürt Tarihi diye bir tarihmi var???
Ben bir Kürt olarak baya cahil kalmışım..............
mem u zin, yaşanmış bir aşk hikayesidir. Tarih değil...
Bilmemek ayıp degil...

Kimin malını çalmışım?

Alt 24-02-2012, 14:43   #4 (permalink)
Gıcık Üye

turist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Konular: 110
Ruh halim:

Yanlış bilgiyle konuşmaya ne diyeceğiz?? ))

Alt 29-02-2012, 12:07   #5 (permalink)
Yağmur Adam

sagesse - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Medeni Durum: Belirtmemiş
Konular: 53
Ruh halim:

Alıntı:
turist´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Yanlış bilgiyle konuşmaya ne diyeceğiz?? ))
Çok bilen çok yanılır diyebiliriz

sagesse Kullanıcısına bu mesajı için teşekkür eden üyeler:
turist (29-02-2012)

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Bookmarks

Kelimeler
destani, dizi, kürt, oluyor, tarihinin, zin
Seçenekler
Stil