Psikolojik Danışman ve rehber öğretmen pdr eğitim haberleri re hberlik

Ana Sayfa Forum Kurallar Makaleler Dosyalar Bize Ulaşın Kayıt ol
Geri git   Ana sayfa >
BİLİM&DÜŞÜNCE
> POZİTİF BİLİMLER > FİZİK

Facebookta Paylaş LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02-02-2012, 02:02   #1 (permalink)
Altın Üye Rüzgar Kadın

suzim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Medeni Durum: Belirtmemiş
Konular: 28806
Ruh halim:

Görünmezlik artık hayal değil

Görünmezlik artık hayal değil

Bilim insanları ilk kez görünmezlik pelerini kullanarak üç boyutlu bir nesneyi görünmez hale getirdi. Yapılan deney “New Journal of Physics” adlı bilim dergisinde yayımlandı.

2000 yapımı 'Hollow Man' filminde görünmez olmayı başaran bir bilim adamının hikayesi anlatılıyordu.

İSTANBUL - Teksas Üniversitesi’nden bilim insanları 18 santimetre büyüklüğündeki silindir biçimindeki bir boruyu plazmonik meta madde kullanarak görünmez hale getirdiler. Ancak deneyin görünür ışık değil, mikro dalga alanında sonuç verdiği de belirtildi.
Dünya çapında sayısız bilim insanı, nesneleri görünmez hale getirebilmek için farklı görünmezlik pelerinleri üzerinde çalışıyor. Bu deneylerin büyük çoğunluğunda negatif kırılma indisine sahip yapay maddeler kullanılıyor. Bu meta maddeler yoluyla nesnenin etrafındaki ışık kırılıyor. Bu yolla araştırmacılar iki boyutlu nesneleri görünmez hale getirmeyi başarmıştı. Aynı şeyin üç boyutlu nesnelerde de yapılabileceği şimdiye kadar sadece teorik olarak kanıtlanmıştı.
YENİ BİR TEKNİK
Teksas Üniversitesi’nden bilim insanları ise farklı bir yöntem geliştirdiler. Işığın dağılımında kendine özgü niteliklere sahip olan plazmonik meta maddeler kullandılar. Bu maddeler günlük yaşamdaki maddelerin tam tersi şekilde ışığın yolunu değiştiriyor. “New Journal of Physics” adlı dergiyi yayımlayan İngiliz Fizik Enstitüsü'nden (IoP) Prof. Andrea Alu “Görünmezlik peleriniyle cismin dağıtım alanları örtüştüğünde birbirlerini karşılıklı olarak söndürüyorlar” şeklinde konuştu.

Bu yöntemle fizikçiler silindiri 3,1 megahertz büyüklüğündeki frekansa sahip mikrodalgalar için görünmez hale getirebildi. Araştırmacılar nesneye hangi açıdan bakılırsa bakılsın deneyin tam bir başarı ile sonuçlandığını vurguluyor. Prof. Alu “Prensipte bu teknik, görülebilir ışık için de kullanılabilir. Ancak görünmez kılınabilecek nesnenin büyüklüğü ışığın dalga boyuna bağlı” diye konuştu.

Deney sadece mikro dalga alanında sonuç verdi.

Görünür ışık, mikrodalgalara göre çok daha kısa bir dalga boyuna sahip olduğu için bu yolla sadece metrenin milyonda biri büyüklüğündeki (mikrometre) nesneler görünmez hale getirilebiliyor.

Dünya çapında sayısız bilim insanı, nesneleri görünmez hale getirebilmek için farklı görünmezlik pelerinleri üzerinde çalışıyor.

Başlıya baş eğdirdim buyurdum
Dizliye diz çöktürdüm doyurdum
TÜRK'lüğümü su Cihana duyurdum

Soyum OĞUZ benim,adım TÜRK
Damarımda dolaşan kanım TÜRK

Yedi iklimde duyulmuştur adım
Ne Toylar Ne Savaşlar yaşadım
Kırk çerimle saray basan KÜRŞAD'IM

Soyum Oğuz benim,adım TÜRK
Damarımda dolaşan kanım TÜRK

Bu mesajı twitter de paylaşBu mesajı yahoo da paylaşGoogle de paylaşShare on Facebook
Alt 02-02-2012, 14:49   #2 (permalink)
E.a.forum Yönetimi

iltimur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Medeni Durum: Evli
Konular: 96
Görünemzssek kötü valla bizim insanımız görünmez olursa neler yapar bilemiyorum

Bu mesajı twitter de paylaşBu mesajı yahoo da paylaşGoogle de paylaşShare on Facebook

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Bookmarks

Kelimeler
artik, degil, gorünmezlik, hayal
Seçenekler
Stil