Psikolojik Danışman ve rehber öğretmen pdr eğitim haberleri re hberlik

Ana Sayfa Forum Kurallar Makaleler Dosyalar Bize Ulaşın Kayıt ol
Geri git   Ana sayfa >
EĞİTİM,ÖĞRETİM
> Öğretmen ve eğitim sorunları özlük hakları > MEB(Kanunlar duyurular uygulamalar)
MEB(Kanunlar duyurular uygulamalar) Yeni çıkan kanunlar,yönetmelikler,Duyurular.Gelişmeler.tartışalım irdeyelim.Haberdar edelim

Facebookta Paylaş LinkBack Seçenekler Stil
Alt 22-02-2012, 16:06   #1 (permalink)
Altın Üye Rüzgar Kadın

suzim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Medeni Durum: Belirtmemiş
Konular: 28826
Ruh halim:

Üniversite yarışında 'ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı' sistemi kalkıyor

Üniversite yarışında 'ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı' sistemi kalkıyor

Okul başarısı öğrenciyi etkilemiyor

Üniversite yarışında 'ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı' sistemi kalkıyor. Okul değil öğrencinin bireysel başarısı ön planda olacak...
Ebru TOKTAR ÇEKİÇ / ANKARA
Üniversite sınavında, 'Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) sistemine son veriliyor... 12 yıllık eğitime geçişi, Bakanlar Kurulu kararına bırakan teklif, yarın komisyonda ele alınacak. AK Parti grup başkanvekillerinin imzasını taşıyan teklifte, 'ağırlıklandırılmış ortaöğretim başarı puanı' uygulamasına son veriliyor.
MEVCUT SİSTEM NASIL?
Mevcut sistemde ilk aşamada ÖSYS'ye başvuran her aday için, okulu, bitirme yılı ve diploma notu dikkate alınarak OBP hesaplanıyor. İkinci aşamada ise adayların OBP'leri mezun oldukları okulların ÖSS başarılarıyla ağırlıklandırılarak her aday için 3 Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP-SÖZ, AOBP-SAY ve AOBP-EA) hesaplanıyor. Teklifte ise YÖK ve ÖSYM kararlarıyla belirlenen katsayı ve ortaöğretim başarı puanı hesaplanma yöntemi yasal mevzuat haline getiriliyor. YÖK'ün yetkisi daralıyor. 'Ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı' ifadesine yer verilmeyen yeni yöntemde, sadece öğrencinin ortaöğretim başarı puanının esas alınacağı belirtiliyor. Anadolu lisesi gibi başarı grafiği yüksek okulların öğrencilerine, okul başarısından dolayı yüksek ortaöğretim başarı puanı elde etme yolu kapatılıyor.
YENİ SİSTEM NASIL?
Teklifle, yeni yerleştirme sisteminin de şöyle olması öngörülüyor: 'Yerleştirme puanlarının hesaplanmasında ortaöğretim başarı puanları dikkate alınır. Ortaöğretim bitirme başarı notları ortaöğretim başarı puanına dönüştürülür. Bu ortaöğretim başarı puanının yüzde 12'si, merkezi sınavdan alınan puana eklenir.' Teklifin gerekçesinde 'sınavda bir puanlık farkın bile sıralamaları büyük oranda etkilediği' belirtildi. Katsayı uygulamasının alan dışı tercih yapmayı engellediği, sistemin başarılı öğrencilerin aleyhine olduğu kaydedildi.
Danıştay yolu da kapandı
YASA teklifinin bu haliyle kabul edilmesi halinde, bugüne kadar birçok kez yürütmenin durdurulması ve iptal istemleriyle Danıştay'a giden katsayı kararları için bu yol kapanmış olacak. Düzenleme kanunla yapıldığından itiraz için Anayasa Mahkemesi'ne gidilebilecek. Bu konuda Danıştay'da süren tüm davalar da düşecek. Katsayılar daha önce YÖK tarafından değiştirilmiş, Danıştay'a yapılan itirazlarla kararların yürütmesi durdurulmuştu. YÖK tüm alanlar için 0.12 olarak eşitleyerek katsayıyı fiilen kaldırmıştı.
4'TEN SONRA AÇIK ÖĞRETİM
TEKLİFTE, kesintisiz 8 yıl olan temel eğitimin 4+4 şeklinde iki kademeye ayrılması, ikinci kademe olan 5'nci sınıftan itibaren açıköğretim yapılması öngörüldü. İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği'nin '4 yılın ardından öğrencilerin açık öğretime geçmesi ve Kuran Kursu'na katılması' talebi de karşılanıyor. Kimi imam hatip okullarının, ilköğretimin ikinci kademesinde başlayarak, açıköğretim yoluyla yapılmasına yasal zemin hazırlandı. Teklife göre, 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda imam hatip programları da açılabilecek.

Başlıya baş eğdirdim buyurdum
Dizliye diz çöktürdüm doyurdum
TÜRK'lüğümü su Cihana duyurdum

Soyum OĞUZ benim,adım TÜRK
Damarımda dolaşan kanım TÜRK

Yedi iklimde duyulmuştur adım
Ne Toylar Ne Savaşlar yaşadım
Kırk çerimle saray basan KÜRŞAD'IM

Soyum Oğuz benim,adım TÜRK
Damarımda dolaşan kanım TÜRK

Bu mesajı twitter de paylaşBu mesajı yahoo da paylaşGoogle de paylaşShare on Facebook

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Bookmarks

Kelimeler
'agirlikli, basari, kalkiyor, ortaogretim, puani', sistemi, yarisinda, üniversite
Seçenekler
Stil