Psikolojik Danışman ve rehber öğretmen pdr eğitim haberleri re hberlik

Ana Sayfa Forum Kurallar Makaleler Dosyalar Bize Ulaşın Kayıt ol
Geri git   Ana sayfa >
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK
> Pdr yaklaşımları ve uygulamaları > Mesleki Rehberlik

Facebookta Paylaş LinkBack (1) Seçenekler Stil
Alt 18-11-2008, 00:32   1 links from elsewhere to this Post. Click to view. #1 (permalink)
çenesek üye

Flora - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Medeni Durum: Belirtmemiş
Konular: 1149
Mesleki Rehberlik ( Yönlendirme & Yöneltme )

MESLEĞE YÖNLENDİRME
Bir mesleğe yönlendirmeden söz ediliyorsa, iki yöntemden birisi tercih edilerek yapılıyordur. Yönlendirmenin bir biçimi olan yöneltme de biz yetişkinlerin çocuk için neyin iyi olduğunu karar verip, bir mesleğe yönlendirmemizdir. Kuşkusuz çok da iyi niyetle yapılan bir mesleğe yöneltme çocuğu dıştan kontrole alıştırdığından günümüzde önerilmemektedir. Yönelme ise meslek seçimi sorumluluğunu çocuğa bırakarak onun kendi geleceği için çaba sarf etmesini ve uygun olanı keşfetmesini öneren yaklaşımdır.

YÖNLENDİRME
YÖNELME YÖNELTME
1. Meslek seçimi sorumluluğu çocuğa aittir. 1. Meslek seçimi sorumluluğu anne-baba veya eğiticilere aittir.
2. İçten kontrolü geliştirir. 2. Dıştan kontrole bağımlılığı artırır.
3. Sorumluluk duygusunu geliştirir. 3. Sorumluluk duygusundan çok bağımlılık duygusunu geliştirir.
4. Herkesin rolü belirlidir, çatışmadan çok işbirliğine dayalıdır. 4. Anne-Baba belirler, çocuktan uyması beklenir. İşbirliği olmadığından çatışmalar çıkar.

Bir mesleğe yönelebilirsiniz yada başkalarının yönlendirmesine bağımlı kalabilirsiniz. Eğer kendi geleceğinize sahip çıkmak istiyor iseniz bir mesleğe yönelmeyi tercih etmeniz gerekiyor. Bu sizin uygun mesleği bulmanıza yardım edecek bir süreç olduğu gibi kendi sorunlarınız ve geleceğinize sahiplenmenizi de sağlayacaktır.
Doğal olarak, anne ve babalarınız, öğretmenleriniz ve arkadaşlarınız kendi bilgi ve deneyimlerini size aktarmaya çalışacaklardır. Onların deneyimlerinden faydalanmak gerekir ama uygun olanı keşfetmek sizin sorumluluğunuzdadır.
Süratli gelişimlerin olduğu çağımızda birey için önemli olan proje sahibi olmasıdır. Benim ilerisi için ne tür projelerim var ?, ileriyi ne ölçüde görebiliyorum? Külahlıoğlu nun (1997) belirttiğine göre; gençler, ilk yaşlarından itibaren proje geliştirme çabalarına sokuldukları ölçüde, yaşamlarının her aşamasında bilinçli bir uyum çabasına ve bilgi arayışına girme becerisi kazanacak; rollerini, sorumluluklarını ayırdetmeyi, yönlerini çizmeyi bileceklerdir. Yine aynı yazarın belirttiği gibi genç, projesini kendisi geliştirmelidir. Bu konuda okullarda görevli uzmanların bir dizi çalışma yürüttüklerini biliyoruz. Ancak gerek aileler, gerekse uzmanlar , gençle olan iletişimlerinde kullanacakları yöntem ona destek olma ve kendi yaşamını sorgulaması için fırsatlar yaratma biçiminde olmalıdır.
Kendinizi gözleyip, zaman içinde değişen ilgileriniz ve zevkleriz olsa bile güçlü yönlerinizi ve seçimlerinizi ortaya koyabilmelisiniz.

alıntıdır

Bu mesajı twitter de paylaşBu mesajı yahoo da paylaşGoogle de paylaşShare on Facebook
Alt 03-09-2011, 08:24   #2 (permalink)
Yeni Üye

byn_dnsmn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Mesleği: psikolojik danışman-rehber öğretmen
Medeni Durum: Belirtmemiş
Konular: 3
Bukonuda bir soru yöneltmek istiyorum...
Meslek seçme bir mesleğe yönelme süreci, bazen sancılı geçen önemli bir süreç.
Bu süreçte biz psikolojik danışmanların özellikle ilköğretim basamağında, çocuklarımızın bir mesleğe hazırlanması konusunda yaptığımız yönlendirme çalışmaları neleri kapsamaktadır?
Beyin Fırtınası başlasın... :]

Bu mesajı twitter de paylaşBu mesajı yahoo da paylaşGoogle de paylaşShare on Facebook
Alt 05-09-2011, 23:56   #3 (permalink)
Arıza Kurt

oguztr - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Medeni Durum: Evli
Konular: 1266
Ruh halim:

çocuğun ilgi ve yeteneklerini bilmek gerekli.Buna bağlı olarak okuyacağı ortaöğretim proğramlmı seçilebilir.Ancak önemli olan öğretmenlerinin çocuğun ilgi ve yeteneklerini ortaya çıkarabilmesi ve bu yönde çalışma yapması daha önemli.

Bir gün çizgim dosdoğru akacak

oguztr Kullanıcısına bu mesajı için teşekkür eden üyeler:
byn_dnsmn (06-09-2011)
Alt 21-09-2011, 11:46   #4 (permalink)
Üye

filizazra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Medeni Durum: Evli
Konular: 3
mümkün olduğunca çok deneyim yaşamaları için caseretlendirmek gerekiyo.hayatında hiç deniz görmemiş bir çocuk çok iyi yüzüp yüzemeyeceğini bilemez.yumurta dahi kırmamış bir çocuk için aşçılık bir alternatif olmuyo.

filizazra Kullanıcısına bu mesajı için teşekkür eden üyeler:
oguztr (27-09-2011)

LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.egitimpdr.com/forums/mesleki-rehberlik/17021-mesleki-rehberlik-yonlendirme-amp-yoneltme.html
Konuya yazan For Type Tarih
pdr rehberlik egitim psikoloji psikolojik danışman rehber öğretmen saglık öğretmen atama 2008 öss kpss sbs sınav This thread Refback 03-09-2011 11:34

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Bookmarks
Seçenekler
Stil