Psikolojik Danışman ve rehber öğretmen pdr eğitim haberleri re hberlik

Ana Sayfa Forum Kurallar Makaleler Dosyalar Bize Ulaşın Kayıt ol
Geri git   Ana sayfa > YAZARLARIMIZ/YAZILARI > KÖŞE YAZARLARIMIZ > Oğuz ÖZAT
Oğuz ÖZAT Uzman Psikolojik Danışman

Comment

Facebookta Paylaş LinkBack Yazı yönetimi Stil
<!-- google_ad_section_start -->Öğretmenler yan gelip yatıyor<!-- google_ad_section_end -->
Öğretmenler yan gelip yatıyor
Yazar Oğuz ÖZAT
24-11-2008
Öğretmenler yan gelip yatıyor

Öğretmenler yan gelip yatıyor..
Bu söz özellikle diğer mesleklerde çalışan kesim tarafından çok söylenir.Hemen oturulur
öğretmenlerin çalışma saatleri ve çalıştıkları gün hesaplanır,Tatilleri sayılır.Kendi mesai
süreleriyle karşılatrılır ve buyrun denir,Bizim çalıştığımız sürenin yarısı kadar
çalışmıyorlar.
Tabiki Aynı kurumda ve aynı ortamda çalışan ancak meslek itibari ile öğretmenlik yapmayan
biri olarak, Öğretmenler gerçekten yan gelip yatıyor mu sorusuna tek kelimeyle ve
düşünmeden hayır cevabını verebilirim.
Mesleklerin çalışma şartları ve ortamları,mesleki doyum oranının sadece çalışma saatlerine
bakılarak yorumlanması son derece yanlıştır.
Bu duruma başka mesleklerden örnek verecek olursak,Askerlik mesleğini icra edenler her 5
yıl için 1 yıl yıpranma payı alarak normal emeklilik döneminden 5/1 oranında erken emekli
olabiliyorlar.Yine sağlık sektöründe bir çok kısım memuru yine 5/1 oranında erken emekli
olabiliyor.Bu mesleklerdeki yıpranma payını tesbitinde mesai saatleri ve tatil günlerinin
azlığı çokluğu belirleyici değildir.Bu mesleklerdeki belirleyici unsurlar yıpranma payı
tamamen mesleki zorluk,stres fiziki zorlamalar ve yıpranmalar göz önüne alınmaktadır.
Kaldı ki öğretmenlerin diğer mesleklerde görev yapanlardan daha az mesai yaptıkları savı
son derece yanlıştır.Bir öğretmenin Haftalık 18 ila 30 saat arası ders vermektedir.Yine
yıllık ortalama 80 gün tatil yaptığı göz önüne alınınca görünen köy öğretmenlerin daha az
çalıştığını düşünebiliriz.Eğer göz önüne alacağımız çalıştığımızda bulunulan saatlerse
durum doğru görünüyor.Ancak olay tamamiyle farklıdır.Öğretmenlerin ders dışı günlük
ortalama 2ile 4 saat arası kırtasiye,hazırlık,etkinlik hazırlama gibi çalışmaları yapmak
zorundadır.Günlük 6 saat ders veren bir öğretmenin 2 ila 4 saat arası yaptığı çalışmada
eklendiğinde Ülkemizdeki bir çok memurun ve çalışanın mesaisinden daha fazla mesai
harcadığı ortaya çıkar.
Yine çok önemli ve gerçekten çok yorucu yıpratıcı bir unsur vardır.Sürekli etkinlik;Bir
memur günde 8 saat mesai yaparken mesai süresindeki etkin iş yapma süresi araştırmalara
göre 4 ila 5 saat arasıdır ve bu en yoğun mesai uygulayan bankacılar gibi meslek
guruplarının oranıdır.Bir öğretmenin etkinlik süresi ise 6 saat artı ders dışı
çalışmalarının tamamını kapsamaktadır.Öğretmenler 6 saat boyunca sürekli öğrencilerle
ilgilenip öğrencilerinin etkin öğrenmesini sağlamak için aksiyon halindedir.
Kısaca kendi çevremde bazen polis,asker veya başka meslekten birisi öğretmenlerin
mesaisinden bahsettiğinde ve mesai ve tatilden bahsettiğinde sadece şu örneği vermem
öğretmenlik mesleğinin ne derece yorucu ve yıpratıcı olduğunu anlatmama yetiyor."Siz
diyorum,Evinizde bir yada iki çocuğunuzla 20 dk bile uğraşamazken ve sadece bir yada iki
çocukla ilgilenirken az bir zamanda bunalırken,60 öğrencinin olduğu ilköğretim birinci
sınıfta ne kadar sabredebilirsiniz? Hatta şu teklifte de bulunuyorum.Gel arkadaşım seni 10
dk sınıfla başbaşa bırakayım,Hatta birinci sınıf değil sekizinci sınıf olsun.
Yine öğretmenlerin bir başka yoğunluğu sürekli değişim ve gelişim içinde olmak zorunda olmasıdır.Öğretmenlik mesleğide doktorluk,ve teknik meslekler gibi sürekli gelişme içindedir.Yepyeni öğrenim metodları gelişmeleri kuramları ortaya çıkmaktadır.Zaten Milli eğitim Bakanlığının yap boz tahtasına çevirdiği ve ortalama 4-5 yılda bir yeni bir öğrenim proğramıyla öğretmenlerin önüne geldiğini düşünürsek,Öğretmenlerin Bırakın ailesine zaman ayırmasını kendisine bile zaman ayırması çok zorlaşmaktadır.
Yine öğretmenlerin görünüm olarak kendilerine çok dikkat etmeleri gereklidir ki öğrencilerine model olmaları ve yine öğrencilerinin karşısında vitrine çıkmaları durumu vardır.Sürekli modayı takip etmeleri,sürekli giyimlerini yenilemeleri gerekmektedir.
Yine öğretmenlerin en büyük zorluklarından birisi çalışma koşulları.Halen Çok büyük ve çok geniş bir coğrayaya sahip olan ülkemizde.Ulaşılması çok güç bölgelere gidip yalnız başına oradaki çocuklara işik olmaya ve görev yapmaya çalışmaktadırlar.Gittikleri bu bölgeler içerisinde öyle yerler vardır ki Askerin bile önlem almadan gidemediği yerlerdir.Bu na örnek olarak 139 öğretmenin bölücüler tarafından hunharca katledilmesini gösterebiliriz.Bu sayı özel harekat polis gücünün bölücü örgütle mücadelede verdiği şehit sayısından fazladır.
Her gün Ülkemizin bir kaç yerinde onlarca öğretmen okul önleri suç şebekelerince,psikopatlarca,darp edilip dövülmekte tehdit edilmekte yada şehit edilmektedir.
Öğretmenlik gerçekten veren bir meslektir,Yıpratan tüketen bir meslektir.mum misali çevreye bir şeyler katarken kendini eriten bir meslektir.Mesleki hastalığı olan bir kaç meslekten biridir.

Oğuz ÖZAT
Reh.Öğrt ve Psikolojik danışman
Yazı yönetimi

By Şehla on 24-11-2008, 19:29
Çok güzel bir yazı olmuş tebrikler..

Öğretmenlik hiçte öyle hafife alınıcak bir meslek değil.. Bunu bilmek, düşünmek bi yana birebir yaşayıp görmek bambaşka bir deneyim ben bu deneyimi yaşayan bir birey olarak tüm öğretmenlerimize kolaylıklar diliyorum.. Çünkü gerçekten öz veri isteyen bir meslek ve herkesinde harcı değil..

TÜM ÖĞRETMENLERİMİZİ YÜREKTEN TEBRİK EDİYORUM ve ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜ EN İÇTEN DİLEKLERİMLE KUTLUYORUM....
By samyeli262 on 26-11-2008, 20:11
emeğine sağlık toprağım, öğretmenlik mesleği geenelde tatilleriyle çlaışma saatleriyle vs.. değerlendirilir ve en rahat meslek gurupları arasında hep daha çekici gelir en hassas en dikkatli olunması gereken ve sürekli güncellenmeyi gerektiren bir meslektir halbu ki eğitim şart dedirten durumlar düşünülürse sorumluluğunun özverisinin ne kadar önemli ne kadar değerli olduğunu anlamak için özel bir çabaya gerek yoktur ağaç yaşken eğilir ve ağaca şekil veren aile okul eğitimci bağlamında önemli bir unsurdur görünenden çok içeriğiyle göreviyle değerlendirmek daha doğru olur
By muallim24tr on 26-11-2008, 20:23
kimin ne dediği artık önemli değil..Öğretmene verilen değer eşittir insana verilen değerdir...İnsanlığın ne demek olduğunu bilmeyen bizi anlayamaz.. Bacanağım ziraat teknisyeni ve benden çok maaaş alıyor..o lise mezunu .... ve.... benim 2 ünv diplomam var.. uzmanım ve okul müdürüyüm..benim maaşım ondan az....Malesef toplumda paran kadar değerin var.
By salen on 27-11-2008, 09:10
yatıyor yatıyor...
milli eğitim müdürümüz
branşların 1. kademe derslerine girmesi ile ilgili bir konuda
"sınıf öğretmenleri yatıyor" demişti.
ben de "yatan adam görmek istersen uzaklara değil, etrafına bak" demiştim.
By nehir35 on 27-11-2008, 22:02
benim sınıfta bir gün geçirseler ya bu lafı söyleyenler..
By zizil on 02-12-2008, 00:43
Kim okudu şimdi bu yazıyı?Körler sağırlar, birbirini ağırlar...!!!!!
By ahidem on 02-12-2008, 02:49
Alıntı:
zizil´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Kim okudu şimdi bu yazıyı?Körler sağırlar, birbirini ağırlar...!!!!!
yorum yazmamış olmamız okumadığımızı göstermez.

eğitimciyiz, değilsekte eğitimin içindeyiz.

bir çoğumuz yan gelip yatanlarıda, yatmasına neden olanlarıda çok rahat görebiliriz.
By oguztr on 02-12-2008, 02:59
Siz okudunuz.Umarım kör ve sağırlarla ilgili birazda olsa fikir edindiniz?
By zarade on 02-12-2008, 03:05
Evet zizil haklısın,o lafı söyleyenler değil ,yine en çok emek verenler okuyor burda ,ama hayır..Bir çok insan girip okuyor,farkında olmayanlar..Bilmeyenler..
Hem ayrıca,öğretmenlik yine gönül işidir..Birileri taltif etsinler,görsünler diye yapılsaydı ,neler olurdu kimbilir...
Comment

Currently Active Users Viewing This Article: 1 (0 members and 1 guests)

Bookmarks
Yazı yönetimi
Stil