|
|
![]() |
||
Okul psikolojik danışmanlarının yaşam doyumu, stresle başaçıkma
|
||
![]() |
|
|
Facebookta Paylaş | LinkBack | Seçenekler | Stil |
|
|
#1 (permalink) |
|
Arıza Kurt
|
Okul psikolojik danışmanlarının yaşam doyumu, stresle başaçıkma
Okul Psikolojik Danışmanlarının İş Doyumu, Stresle Başaçıkma Stratejileri ile Olumsuz Otantik Düşünceleri: İzmir İli ÖrneğiFerda AYSAN, Prof. Dr.
Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı Buca/İZMİR Nergüz BOZKURT, Yrd. Doç. Dr. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı Buca/İZMİR Bildiri Özeti: Bu çalışmanın amacı, okul psikolojik danışmanların, yaşam doyumu, stresle başaçıkma stratejileri ve olumsuz otomatik düşünceleri arasındaki ilişkileri araştırmaktır.Araştırmanın diğer bir amacı da, yaşam doyumu, stresle başaçıkma ve olumsuz otomatik düşünceleri ile çeşitli değişkenler arasında anlamlı farklar olup olmadığını belirlemektir. Araştırmanın örneklemini, 2002-2003 öğretim yılında, İzmir il merkezi ve ilçelerindeki ilköğretim ve ortaöğretim okullarında görev yapan 112 kadın ve 29 erkek olmak üzere toplam 141 okul psikolojik danışmanı oluşturmuştur. Araştırma verileri, “Stresle Başaçıkma Stratejileri Ölçeği (SBÖ)”, “Yaşam Doyum Ölçeği (YDÖ)” ve “Geliştirilmiş Otomatik Düşünceler Ölçeği (ODÖ-G)” ile geliştirilen “Kişisel Bilgi Formu” ile elde edilmiştir. Araştırmanın verileri, ölçekler arasında ilişkiler olup-olmadığını sınamak amacıyla Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı test tekniği, “t” testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve “Scheffe” test teknikleri ile çözümlenmiştir. Elde edilen bulgularda, psikolojik danışmanların yaşam doyumu, başaçıkma stratejileri ve olumsuz otomatik düşünceleri arasında anlamlı düzeyde ilişkiler olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmada, olumsuz otomatik düşüncelerle, bir başaçıkma stratejisi olan “kaçınma” davranışı arasındaki ilişki anlamlı bulunurken; problem çözme ile negatif yönde ilişki bulunmuştur. __________________________________ Konu oguztr tarafından (16-10-2009 Saat 14:54 ) değiştirilmiştir.. |
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Arıza Kurt
|
Araştırmanın Amacı
Bu çalışmanın amacı, İzmir il merkezi ve ilçelerindeki, devlet kurumları olan ilköğretim ve ortaöğretim okullarında görev yapan okul psikolojik danışmanların yaşam doyumları, stresle başaçıkma stratejileri ve olumsuz otomatik düşünceleri çalıştıkları okulun türüne, cinsiyetlerine, kıdeme, mesleklerini isteyerek seçip seçmediklerine, mesleklerini severek ve isteyerek devam ettirip ettirmediklerine, meslek yaşamındaki başarılarını algılamalarına, çalışma ortamından memnun olup olmamalarına, mezun olunan kurumda kazandırılan bilgi ve becerileri yeterli bulup bulmamalarına, sorunları olduğunda psikolojik yardım alıp almamaya göre anlamlı farkların olup olmadığının incelenmesidir. 4 YÖNTEM Evren ve Örneklem Araştırma betimsel türde bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini 2000- 20003 öğretim yılında İzmir il merkezi ve ilçelerinde bulunan resmi ilköğretim ve ortaöğretim okullarında görev yapan psikolojik danışmanlar oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, ilköğretim ve ortaöğretim okullarında görev yapan ve rastlantısal örnekleme yolu ile seçilen 141 okul psikolojik danışmanı oluşturmuştur. Araştırma verileri, “Stresle Başa Çıkma Stratejileri Ölçeği (SBÖ),” “Yaşam Doyum Ölçeği (YDÖ)” ve "Geliştirilmiş Otomatik Düşünceler Ölçeği (ODÖ-G)" ve araştırmacılar tarafından geliştirilen “Kişisel Bilgi Formu” ile elde edilmiştir. Verilerin Analizi ve Uygulama Araştırmanın verileri, ölçekler arasında ilişkiler olup olmadığını sınamak amacıyla Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı test tekniği; “t” testi, tek yönlü varyans analizi “F” ve “Scheffe” test teknikleri ile çözümlenmiştir. Araştırmada kullanılan ölçekler 2002-2003 öğretim yılında İzmir Hatay rehberlik araştırma merkezi ve Karşıyaka rehberlik araştırma merkezince düzenlenen seminerlere katılmış olan ve ölçekleri yanıtlamak için gönüllü olan okul psikolojik danışmanlara uygulanmıştır. Uygulamaya başlamadan önce, ölçeklerin psikolojik danışmanlara uygulanabilmesi için yetkililerden gerekli izin alınmıştır. Araştırmacılar tarafından, araştırmanın amacı ve ölçeklerle ilgili açıklayıcı bilgiler verildikten sonra ölçekler, gönüllük esasına uygun olarak ölçekleri yanıtlamak isteyenlere verilmiştir. Veri Toplama Araçları Yaşam doyumu ölçeği (YDÖ):Diener, Emmans, Lorsen ve Giffin (1985) tarafından geliştirilen, yedi dereceli bir likert ölçeği üzerinde değerlendirilen 5 maddelik, öznel iyilik durumunu ölçen bir ölçektir. Yaşam doyumu,ölçekler arasında en çok kullanılan bir değerlendirme aracı olup,iç tutarlık katsayıları .80 ile .89 arasında değişmektedir.Faktör analizi sonuçları, bireyin yaşamına ilişkin doyumu bütün olarak değerlendiren bir faktör olduğunu belirlemektedir. Ölçek ile öznel iyilik hali ve yaşam doyumunu ölçen diğer ölçekler arasındaki korelasyonların .35 ile .82 arasında değiştiği belirtilmektedir (Pavot ve Diener, 1993). Ölçeğin Türkçe’ye uyarlama çalışması Aysan (2001) tarafından yapılmıştır. Güvenirlik katsayısı .85 olarak bulunmuştur. Başaçıkma stratejileri ölçeği(BSÖ): Amirkhan (1990) tarafından geliştirilmiş Aysan (1994) tarafından Türkçe’ye uyarlama ve geçerlik, güvenirlik çalışması yapılmış bir kendini değerlendirme envanteridir. “Problem çözme”, “Sosyal Destek Arama” ve “Kaçınma” olmak üzere üç alt ölçekten oluşmaktadır. Alt ölçeklerde toplam 11’er madde bulunmakta ve alt ölçek toplam puanları 11-33 arasında değişebilmektedir. Ölçekte 1-hiç, 2-biraz, 3-çok, olmak üzere üçlü likert tipi bir değerlendirme vardır. Alt ölçek toplam puanlarının yüksek olması, tanımlanan niteliğin arttığına işaret etmektedir. Ölçeğin güvenirlik katsayısı .92 olarak bulunmuştur. Benzer ölçekler geçerlik çalışmalarında problem çözme, alt ölçeğinin iç kontrol ile pozitif yönde; kaçınma alt ölçeğinin yaşam doyumu ile negatif, depresyon düzeyi ile pozitif yönde ilişkili olduğu belirlenmiştir. 5 Geliştirilmiş Otomatik Düşünceler Ölçeği (ODÖ-G): Bu çalışmada psikolojik danışmanların otomatik düşüncelerinin oluşum sıklığını ölçmek amacıyla Kendall, Howard ve Hays (1989) tarafından geliştirilmiş olan Geliştirilmiş Otomatik Düşünceler Ölçeği ODÖ-G (Automatic Thoughts Questionnaire-Revised ATQR) kullanılmıştır. Ölçeğin ilk hali olan ve Hollon, Kendall (1980) tarafından geliştirilmiş olan 30 maddelik Olumsuz Otomatik Düşünceler Ölçeğinin (Automatic Thoughts Questionnaire ATO-30) çeviri ve geçerlikgüvenirlik çalışması Hisli (1990); Aydın ve Aydın (1990) tarafından yapılmıştır. ATO-30 ölçeğine 10 olumlu cümlenin eklenmesiyle geliştirilmiş olan Geliştirilmiş Otomatik Düşünceler Ölçeğinin geçerlik, güvenirlik çalışması Bozkurt (1998) tarafından yapılmıştır. Ölçekten alınacak toplam puan aralığı (40-200) dir. |
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Arıza Kurt
|
BULGULAR
Bu bölümde, okul psikolojik danışmanların yaşam doyumları stresle başaçıkma stratejileri ve olumsuz otomatik düşünceleri çalıştıkları okulun türüne, cinsiyetlerine, kıdeme, mesleklerini isteyerek seçip seçmediklerine, mesleklerini severek ve isteyerek devam ettirip ettirmediklerine, meslek yaşamındaki başarılarını algılamalarına, çalışma ortamından memnun olup olmamalarına, mezun olunan kurumda kazandırılan bilgi ve becerileri yeterli bulup bulmamalarına, sorunları olduğunda psikolojik yardım alıp almamaya göre farklılık gösterip göstermedikleri değerlendirilmiştir. Okul psikolojik danışmanların, üç ayrı ölçekten aldıkları genel puanların ortalama ve standart sapmaları ayrı ayrı hesaplanmıştır (Tablo 1). Gruplar arası ortalama farkların anlamlı olup olmadığına ikili gruplarda t-testi, ikiden çok gruplarda tek yönlü varyans analiziyle bakılmıştır. Anlamlı farkın bulunduğu değişkenlerde bu farklılığın hangi gruplar arasında olduğu scheffe testi ile belirlenmiştir. Ayrıca Tablo 2’ de ölçekler arası korelasyon katsayıları verilmiştir. Çalışmada belirlenen bağımsız değişkenlerle ölçek puanları arasındaki karşılaştırmalarda elde edilen bulgular aşağıda verilmektedir. Okul Psikolojik danışmanların yaşam doyumlarının farklı değişkenlere göre incelenmesi Yapılan analizlerde, okul Psikolojik danışmanların, çalıştıkları okulun türüne, cinsiyetlerine, yaşlarına göre, yaşam doyumu, ölçeği puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Medeni duruma göre, yaşam doyumu ölçeği puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Ancak medeni duruma ait aritmetik ortalamalar incelendiğinde evli olan danışmanların yaşam doyumu puan ortalamaları, bekar danışmanların puan ortalamalarından yüksektir. Ancak, aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Kıdeme göre, yaşam doyumu ölçeği puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Buna göre, danışmanların yaşam doyumu, çalışma yılına göre değişmemektedir. Mesleklerini isteyerek seçip seçmediklerine göre, yaşam doyumu ölçeği puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Mesleklerini isteyerek seçip seçmediklerine göre, aritmetik ortalamalara bakıldığında, mesleklerini isteyerek seçtiklerini belirten danışmanların puan ortalamaları, isteyerek 6 seçmediklerini belirtenlerden yüksektir. Ancak, aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Mesleklerini severek ve isteyerek devam ettirip ettirmediklerine göre, yaşam doyumu puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur (F= 5.99, p<.05). Farklılığı yaratan grupların mesleklerini severek isteyerek sürdürdüklerini belirten danışmanlarla, mesleklerini severek isteyerek sürdürmediklerini belirten gruplar arasındadır.Buna göre, mesleklerini severek isteyerek sürdürdüklerini belirten danışmanların yaşam doyumu, mesleklerini severek isteyerek sürdürmediklerini belirtenlerden daha yüksek düzeyde bulunmuştur. Meslek yaşamındaki başarılarını algılamalarına göre, yaşam doyumu puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur (F=8.92, p<.001). Farklılığı yaratan grupların, kendilerini çok başarılı olarak algılayan danışmanlarla, kendilerini başarılı ve orta derecede başarılı olarak algılayan danışmanlar arasında olduğu saptanmıştır. Buna göre, kendilerini çok başarılı algılayan danışmanların yaşam doyumu, kendilerini orta düzeyde başarılı olarak algılayanlardan daha yüksek düzeyde bulunmuştur. Çalışma ortamından memnun olup olmama durumuna göre, yaşam doyumu puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur (F=4.86, p<.01). Gruplar arasındaki farklılık, çalışma ortamından memnun olan grupla, memnun olmayan gruplardan kaynaklanmaktadır. Buna göre, çalışma ortamından memnun olduğunu belirten danışmanların yaşam doyumu, memnun olmadığını belirtenlerden daha yüksek düzeydedir. Mezun olunan kurumda kazandırılan bilgi ve becerileri yeterli bulup bulmamaya göre, yaşam doyumu ölçeği puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur (F= 4.81, p<.01). Farklılığı yaratan grupların, bilgi ve becerileri yeterli buluyorum diyen grupla, yeterli bulmuyorum diyen danışmanlar arasındadır. Buna göre, mezun olunan kurumda kazandırılan bilgi ve becerileri yeterli bulanların yaşam doyumu, yeterli bulmayanlardan daha yüksektir. Sorunları olduğunda psikolojik yardım alıp almama durumuna göre gruplandırıldığında, yaşam doyumu ölçeği puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Psikolojik yardım alıp almamaya göre, aritmetik ortalamalar incelendiğinde, sorunları olduğunda psikolojik yardıma bazen başvurduklarını belirten danışmanların ortalamaları, psikolojik yardım almıyorum diyenlerden yüksektir. Ancak, aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Okul Psikolojik danışmanların stresle başaçıkma stratejilerinin farklı değişkenlere göre incelenmesi Okul psikolojik danışmanların çalıştıkları okulun türüne, cinsiyetlerine ve yaşlarına göre, başaçıkma stratejisi olan problem çözme, sosyal destek arama, kaçınma alt ölçekleri puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Medeni duruma göre, başaçıkma stratejisi olan kaçınma alt ölçeği puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık görülmektedir (F= 3.64, p<.05). Gruplar arasındaki farklılık evli ve bekar danışman gruplarından 7 kaynaklanmaktadır. Buna göre, bekar olan danışmanların, kaçınma davranışını gösterme düzeyleri, evli olanlara göre daha yüksek düzeydedir. Olumsuz başaçıkma stratejilerini kullanma konusunda,bu araştırma bulgusunun evli olanların lehine olduğu söylenebilir. Kıdeme göre, problem çözme, sosyal destek arama, kaçınma alt ölçeği puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Buna göre, meslekteki çalışma süreleri farklı danışmanların, stresle başaçıkma stratejileri değişmemektedir. Mesleklerini isteyerek seçip seçmediklerine göre, başaçıkma stratejisi olan kaçınma alt ölçeği puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık bulunmuştur (F=4.17,p<.05). Gruplar arasındaki farklılıkların mesleğini seçerken karasız olduklarını belirten danışmanlarla, mesleğini isteyerek seçmiş olduklarını belirten gruplardan kaynaklandığı saptanmıştır Mesleğini seçerken karasız olduğunu belirten danışmanların kaçınma puan ortalamaları, mesleğini isteyerek seçmiş olduklarını belirten danışmanlardan daha yüksektir. Buna göre, mesleğini seçerken kararsız olan danışmanların, mesleklerinin seçiminde kararlı olan danışmanlara göre kaçınma davranışını daha fazla gösterdikleri söylenebilir. Mesleklerini severek ve isteyerek devam ettirip ettirmediklerine göre, problem çözme, sosyal destek arama, kaçınma alt ölçeği puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Buna göre, danışmanların mesleklerini severek ve isteyerek devam ettirip ettirmediklerine göre, stresle başaçıkma stratejileri değişmemektedir. Meslek yaşamındaki başarılarını algılamalarına göre, problem çözme, sosyal destek arama, kaçınma alt ölçeği puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Buna göre, danışmanların meslek yaşamındaki başarılarına ilişkin algılamaları stresle başaçıkma stratejilerini değiştirmemektedir. Çalışma ortamından memnun olup olmamalarına göre, problem çözme, sosyal destek arama, kaçınma alt ölçeği puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Buna göre, danışmanların çalışma ortamından memnun olup olmamalarına ilişkin algılamaları stresle başaçıkma stratejilerini değiştirmemektedir. Mezun olunan kurumda kazandırılan bilgi ve becerileri yeterli bulup bulmamalarına göre, etkin bir başaçıkma stratejisi olan problem çözme alt ölçeği puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur (F= 3.72, p<.05). Farklılığı yaratan grupların, bilgi ve becerileri yeterli buluyorum diyen grupla, yeterli bulmuyorum diyen danışmanlar arasındadır. Buna göre, mezun olunan kurumda kazandırılan bilgi ve becerileri yeterli bulanların, problem çözme davranışını, yeterli bulmayanlardan daha yüksek düzeyde gösterdikleri söylenebilir. Sorunları olduğunda psikolojik yardım alıp almamaya göre, bir başaçıkma stratejisi olan sosyal destek puan ortalaması arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur (F=5.49,p<.01). Farklılığı yaratan grupların, psikolojik yardım alanlarla, psikolojik yardım almayan gruplar arasındadır. Buna göre sorunları olduğunda psikolojik yardım aldıklarını belirten danışmanlar, psikolojik yardım almayan danışmanlardan 8 daha fazla sosyal desteğe ihtiyaç duymaktadırlar. Okul Psikolojik danışmanların olumsuz otomatik düşüncelerinin farklı değişkenlere göre incelenmesi Okul psikolojik danışmanların çalıştıkları okulun türüne, cinsiyetlerine ve yaşlarına göre olumsuz otomatik düşünceler ölçeği puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Medeni duruma göre, olumsuz otomatik düşünceler ölçeği puan ortalamaları arasında da anlamlı farklılıklar saptanmıştır (F=4.60,p<.05). Gruplar arasındaki farklılıkların evli ve bekar danışman gruplarından kaynaklandığı saptanmıştır. Bu sonuca göre, bekar olan danışmanların, olumsuz otomatik düşüncelerinin, evli olanlardan daha yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Kıdeme göre, olumsuz otomatik düşünceler ölçeği puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Buna göre, meslekteki çalışma süreleri farklı danışmanların, meslekteki çalışma yılları açısından olumsuz otomatik düşünceleri farklılaşmamaktadır. Mesleklerini isteyerek seçip seçmediklerine göre, olumsuz otomatik düşünceler ölçeği puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Buna göre danışmanların, mesleklerini isteyerek seçip seçmemeleri olumsuz otomatik düşüncelerini değiştirmemektedir. Mesleklerini severek ve isteyerek devam ettirip ettirmediklerine göre, olumsuz otomatik düşünce puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur (F=7.68,p<.001). Farklılığı yaratan grupların, mesleklerini severek, isteyerek sürdürmediklerini belirten danışmanlarla, mesleklerini severek ve isteyerek sürdürdüklerini belirten gruplar arasında olduğu saptanmıştır.Buna göre mesleklerini severek, isteyerek sürdürmediklerini belirten danışmanların olumsuz otomatik düşünceleri mesleklerini severek ve isteyerek sürdürdüklerini belirtenlerden daha yüksek düzeyde bulunmuştur. Meslek yaşamındaki başarılarını algılamalarına göre, olumsuz otomatik düşünceler ölçeği puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Buna göre, danışmanların Meslek yaşamındaki başarılarını algılamaları olumsuz otomatik düşüncelerini değiştirmemektedir. Çalışma ortamından memnun olup olmamalarına göre, olumsuz otomatik düşünceler ölçeği puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Buna göre, danışmanların çalışma ortamından memnun olup olmamalarına ilişkin algılamaları olumsuz otomatik düşüncelerini değiştirmemektedir. Mezun olunan kurumda kazandırılan bilgi ve becerileri yeterli bulup bulmamaya göre, olumsuz otomatik düşünceler ölçeği puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Buna göre, danışmanların mezun olunan kurumda kazandırılan bilgi ve becerileri yeterli bulup bulmamaları olumsuz otomatik düşüncelerini değiştirmemektedir. Sorunları olduğunda psikolojik yardım alıp almamaya göre, olumsuz otomatik düşünceler ölçeği 9 puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Buna göre, danışmanların sorunları olduğunda psikolojik yardım alıp almamaları, olumsuz otomatik düşüncelerini değiştirmemektedir. Tablo 2’ de ölçekler arası korelasyon katsayıları sunulmuştur. Tablo 2 incelendiğinde, yaşam doyumu ile olumsuz otomatik düşünme arasında ve etkin olmayan başaçıkma stratejisi olan kaçınma arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r=-.385, p<001; r=.377, p<.001). Stresle başaçıkma alt ölçeklerinden, problem çözme ile sosyal destek arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r=.423, p<.001). Olumsuz otomatik düşünme ile kaçınma arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki görülmektedir (r=.339, p<.001). |
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Arıza Kurt
|
TARTIŞMA VE YORUM
Çalışma bulguları ile ilgili literatür ışığında incelendiğinde,okul psikolojik danışmanların yaşam doyumları, stresle başaçıkmada kullandıkları başaçıkma stratejileri ile olumsuz otomatik düşünceleri arasındaki ilişkinin araştırıldığı bu çalışmanın bulgularına bakıldığında, etkin olmayan başaçıkma stratejileri ile olumsuz otomatik düşünceler arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu bulunmuştur. Olumsuz otomatik düşüncelerin, etkin başaçıkma stratejilerin kullanımını olumsuz yönde etkilediği söylenebilir. Coyne, Aldwin ve Lazarus (1981), duyguda odaklanma (emotion-focused) ve destek arama türü başaçıkma stratejilerinin psikopatolojik belirtilerle pozitif ilişki gösterdiğini belirtmektedir. Jampol (1980), probleme odaklanan (problem-focused) başaçıkma stratejilerinin ise depresyon düzeyi ile ilişkisinin düşük düzeyde olduğunu belirtmektedir. Yaşam doyumu ile olumsuz otomatik düşünme ve kaçınma arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Yaşam doyumu arttıkça, olumsuz otomatik düşünmede ve kaçınma davranışında azalma olduğu görülmüştür. Scheier ve Carver (1987) iyimser bireylerin, aktif ve problem çözmeye yönelik davranışlar gösterdiklerini belirtmişlerdir. Araştırmadan elde edilen bu bulgu, Aysan ve Harmanlı (2003), Akbağ (2000), Aysan ve Bozkurt (2000), Şahin ve Durak (1995)’un, çalışma bulguları ile tutarlılık göstermektedir. Bu bulgu, bilişsel değerlendirmenin, başaçıkma davranışları üzerinde etkili olduğu görüşünü destekler niteliktedir. Bu bulgularibu çalışma bulgularını destekler yönde bulunmuştur. Çalışmada belirlenen bağımsız değişkenlerle, ölçeklerin puanları arasındaki karşılaştırmalarda elde edilen bulgulara bakıldığında, cinsiyete göre, yaşam doyumu, başaçıkma stratejileri ve olumsuz otomatik düşünme arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Ünal, Karlıdağ ve Yoloğlu (2001) çalışmalarında, kadın hekimlerin yaşam doyumlarının erkeklerden daha yüksek olduğunu saptamışlardır. Cinsiyete göre, stresle başaçıkma stratejileri açısından anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.Akbağ (2000) üniversite öğrencilerinde stresle başaçıkma tarzlarının cinsiyete göre farklılaşmadığını, ancak kızların duygu odaklı başaçıkma tarzları ve sosyal destek aramaya,erkeklerinde problem odaklı başaçıkma tarzlarına daha fazla yöneldikjlerini belirtmiştir.Uçman,(1990), çalışmasında, başaçıkma stratejilerinin kadın ve erkeklerde benzer biçimde kullanıldığını belirtmiştir.Bu sonuç, bu çalışmanın bulgusuna paralel ve destekler yöndedir. Aysan ve Harmanlı (2003), Aysan ve Bozkurt (2000), Şahin ve Durak (1995), Helps ve Jarvis (1993), Aysan (1988) çalışmalarında, kızların daha çok sosyal destek alma, olumlu yorumlar yapma, duygulara odaklanma 10 gibi başaçıkma stratejilerini kullandıklarını bulmuşlardır. İlgili çalışma sonuçları, bu araştırma bulgusunu destekler yönde bulunmamıştır. Okul psikolojik danışmanlarının yaşam doyumuna ilişkin olarak, mesleklerini severek isteyerek sürdürdüklerini belirtenlerin, mesleklerini severek isteyerek sürdürmediklerini belirtenlerden ve kendilerini çok başarılı algılayanların yaşam doyumu, kendilerini orta düzeyde başarılı olarak algılayanlardan daha yüksek düzeyde bulunmuştur.Çalışma ortamından memnun olduğunu belirtenlerin yaşam doyumu, memnun olmadığını belirtenlerden daha yüksek düzeydedir. Mezun olunan kurumda kazandırılan bilgi ve becerileri yeterli bulanların yaşam doyumu, yeterli bulmayanlardan daha yüksektir.Mesleklerini severek isteyerek sürdürenlerin, kendilerini çok başarılı algılayanların, çalışma ortamından memnun olanların ve bilgi ve becerilerini yeterli bulanların yaşam doyumlarının yüksek bulunması aslında beklenen bir sonuçtur. Koivumaa- Honkanen,; Honkanen, ve Viinamaki, 2001), yaşam doyumunu,kişisel amaçlar ve ulaşılan hedefler arasındaki uyuşma olarak tanımlamaktadırlar (Akt.Ünal, Karlıdağ ve Yoloğlu 2001).Bireysel hedeflere ulaşma düzeyinin artması, yaşam doyumunu da artırmaktadır. Sevim ve Hamamcı(1999), çalışmalarında, psikolojik danışmanların mesleki doyumları ile mesleki yeterlilikleri arasında anlamlı ilişkiler bulmuşlardır. Stresle başaçıkma stratejisine ilişkin olarak, bekar olan ve mesleğini seçerken kararsız olan danışmanların, kaçınma davranışını daha fazla gösterdikleri söylenebilir.Mezun olunan kurumda kazandırılan bilgi ve becerileri yeterli bulanlar ve sorunları olduğunda psikolojik yardım aldıklarını belirten danışmanların daha fazla sosyal desteğe ihtiyaç duymaktadırlar.Olumsuz otomatik düşüncelere ilişkin olarak, bekar danışmanların ve mesleklerini severek, isteyerek sürdürmediklerini belirten danışmanların olumsuz otomatik düşünceleri daha yüksek düzeyde bulunmuştur.Evli olmanın, eş ve çocuklarla kurulan iletişimin etkin başaçıkma stratejilerini kullanma ve olumsuz düşünmeyi azaltıcı yönde olumlu etkileri olduğu ve ilgili literatürde benzer sonuçlara ulaşıldığı görülmüştür. Sonuç olarak, okul psikolojik danışmanların yaşam doyum düzeyleri ile stresle başaçıkma stratejileri ve düşünme biçimleri arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur.Danışmanların, yaşam doyumunu artırma ,etkiki başaçıkma stratejilerini kullanma ve olumsuz düşünmelerini azaltıcı yönde bilinçli duruma gelmeleri konusunda konferans, panel, seminer ve kurslar düzenlenmeli. Sorunları ile etkili bir biçimde başaçıkmaları için etkili başaçıkma yöntemleri verilmeli. Mesleklerini severek ve isteyerek yapan, başarı algıları yüksek ve kendilerinin mesleki bilgi ve beceriler konusunda yeterli bulan danışmanların yetiştirilebilmesi için, eğitim fakültelerinin psikolojik danışma ve rehberlik anabilim dallarında, lisans ve lisanüstü düzeyde, etkin başaçıkma stratejilerini kazandıracak ve mesleki yeterliliklerini artıracak ders programlarının yer alması önerilmektedir.Psikolojik danışmanların mesleklerinde yüksek düzeyde doyum elde etmeleri için, mesleki yeterliliklerini ve iş doyumlarını artırıcı yönde görevlerinin tam olarak yapabilmeleri konusunda önlemler alınmalı. Bu çalışma bulgularının, enlemsel ve boylamsal düzeyde yapılacak olan yeni çalışmalarla desteklenmesi önerilmektedir. Prof. Dr. Ferda AYSAN Yrd. Doç. Dr. Nergüz BOZKURT Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı Buca/İZMİR çalışmanın tam metni www.pegema.net/dosya/dokuman/411.pdf |
|
| oguztr Kullanıcısına bu mesajı için teşekkür eden üyeler: |
Amazon (25-10-2009)
|
![]() |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| Bookmarks |
| Kelimeler |
| başaçıkma, danışmanlarının, doyumu, okul, psikolojik, stresle, yaşam |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|