|
|
![]() |
||
Kardes Problemı
|
||
| Pdr yaklaşımları ve uygulamaları Psikolojik danışmanların bilgi paylaşmı |
![]() |
|
|
Facebookta Paylaş | LinkBack | Seçenekler | Stil |
|
|
#1 (permalink) |
|
Özel Üye
|
Kardes Problemı
Gecen yaz 2 ay bir rehabilitasyonda calistim.cocuklar toplumda yasamini bagimli olsa da surdurebilen cocuklardi.sadece fiziksel engeli olanlar da vardi.bunlardan birtanesiyle bireysel gorusme yapiliyordu bir kez benim de gozlemleme sansim oldu.kiz ilkokul 3`tu bacaklarinda problem vardi yuruyordu ama duzgun degil biraz da konusma da problem vardi.Kizin sorunu bu durumundan dolayi kardesi tarafindan surekli dislanmasi,kiz kardesiyle ilgili her turlu konudan kaciyordu konusmak istemiyordu.Bu kiza nasil bir danismanlik sureci ya da yontemi izlenmelidir.Kardesi de sanirim hazirlikti bu durumda kardesi ile de mi danisma yapilmali aile nasil bir yol izlemeli?
__________________________________ |
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Arıza Kurt
|
Tabiki öncelikle sorunun kaynağı çözülmeli.Bu konuda Öncelikle anne baba daha sonra kardeşle yaptığı davranışın nedenleri hakkında görüşme yapılıp gerekirse aile terapisine alınmalı.Kardeşe yaptığının farkına varması sağlanmalı.Sorunlu çocuğun ise durumunu kabullenmesi sağlanmalı ve hayatı boyunca böyle durumu nedeniyle yanlış davranışlarla karşılaşacağını.Buna hazırlıklı olması ve bu eksiğini başka yetenek ve özelliklerini ortaya çıkararak kapatabileceği düşüncesi oluşturulmalı.Burada ailenin özellikle bu sürece etkin olarak girmesi sağlanmalıdır.
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Z/arif Üye
|
Hassas bir konu minnik. Ama diğer kardeşin yaşını anlayamadım....Bu gibi durumlarda çocukla görüşme yapılmalı,aile ile görüşülerek ,hem ailenin tutumu hemde kardeşlerin tutumu öğrenilmeli ve gerekli rehberlik yapılmalı ,Ardından diğer kardeş ile görüşülebilir..Kardeşi hakkında hissettiklerini ifade tarzının neden olumsuz olduğu incelenir..Sonrasında gerekirse iki kardeş aynı anda alınabilir..Duygularını aktarma ve birbirlerine doğru ifade etmeleri için...
__________________________________ |
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Özel Üye
|
Bu konuda o cocuklarin annesine ve babasina yani ebeveynlerine gerekli aileici iletisim bilgileri verilmeli,anlatilmali ve ebeveynlerin kardesler arasinda iletisim koprusu olmasi saglanmali...Cocuklara da gercek yasanmis yasantilardan ornekler verilmeli,filmlerle,dialarla gostererek ama cocuklara verilen bilgiler cocuklara caktirilmadan,yani kendi problemlerimiymis gibi degilde baska insanlarin problemiymis gibi anlatilmali ve verilmeli...
|
|
|
|
#6 (permalink) | |
|
Arıza Kurt
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
#7 (permalink) | |
|
Özel Üye
|
Alıntı:
Her ne kadar yaparak yasayarak ogrenme metodu cok etkili gibi gorunse de cocuklarda yan etkilerinin oldugunu biliyorum...Ve tumevarim saglandiktan sonra yaparak,yasayarak gercek cozume ulastirabiliriz cocuklari...Tabi bu benim sahsi gorusum olup sizin dusuncenize de katildigimi ifade edeyim... |
|
|
|
|
#8 (permalink) | |
|
Arıza Kurt
|
Alıntı:
Tutumların nedeni ayrıntıda gizlidir.ayrıntıyı çözmek ise çok teknik bir konudur.Yani insanların bildiği gibi bizler danışmada hikaye dinlemeyiz en küçük noktayı kaçırmamalı ve istediğimiz yönde kontrollü konuşturmalıyız.eğer kontrolü kaçırırsak bize günlerce anlatacak bir şeyler bulur danışan.Tutumları tkileyen öyle çok neden varki sayı bile veremeyiz.Annenin hamilelikte geçirdiği bir travmadan bir hastalıktan doğumdaki sorunlara kadar.Çocuğun bebekliğinde geçirdiği hastalıklardan geçirdiği kazalara kadar bizler için tutumun kaynağını bulmada fikir verecek donelerdir.Bu nedenle danışma süreci eğitim süreci gibi değildir. |
|
|
|
|
#9 (permalink) | |
|
Özel Üye
|
Alıntı:
Kardeşler arası ilişkinin düzenlenmesi tabi ki önemli ancak öncelikle söz konusu olan kızın mevcut durumunu kabullenmesi,bundan rahatsızlık,eksiklik duymaması ve özgüvenini kazanmasına yardımcı olunması gerekmektedir. Kızın kardeşi küçük olduğu için ona daha çok oyun (psikodrama) yöntemiyle yaklaşılabiliceğini düşünüyorum. __________________________________ |
|
|
| Amazon Kullanıcısına bu mesajı için teşekkür eden üyeler: |
Bibu (26-05-2008)
|
|
|
#10 (permalink) | |
|
Özel Üye
|
Alıntı: