Psikolojik Danışman ve rehber öğretmen pdr eğitim haberleri re hberlik

Ana Sayfa Forum Kurallar Makaleler Dosyalar Bize Ulaşın Kayıt ol
Geri git   Ana sayfa >
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK
> Pdr yaklaşımları ve uygulamaları
Pdr yaklaşımları ve uygulamaları Psikolojik danışmanların bilgi paylaşmı

Facebookta Paylaş LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26-05-2008, 12:04   #1 (permalink)
Özel Üye

cici - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Medeni Durum: Evli
Konular: 113
Ruh halim:

Kardes Problemı

Gecen yaz 2 ay bir rehabilitasyonda calistim.cocuklar toplumda yasamini bagimli olsa da surdurebilen cocuklardi.sadece fiziksel engeli olanlar da vardi.bunlardan birtanesiyle bireysel gorusme yapiliyordu bir kez benim de gozlemleme sansim oldu.kiz ilkokul 3`tu bacaklarinda problem vardi yuruyordu ama duzgun degil biraz da konusma da problem vardi.Kizin sorunu bu durumundan dolayi kardesi tarafindan surekli dislanmasi,kiz kardesiyle ilgili her turlu konudan kaciyordu konusmak istemiyordu.Bu kiza nasil bir danismanlik sureci ya da yontemi izlenmelidir.Kardesi de sanirim hazirlikti bu durumda kardesi ile de mi danisma yapilmali aile nasil bir yol izlemeli?

Bu mesajı twitter de paylaşBu mesajı yahoo da paylaşGoogle de paylaşShare on Facebook
Alt 26-05-2008, 12:12   #2 (permalink)
Arıza Kurt

oguztr - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Konular: 1266
Ruh halim:

Tabiki öncelikle sorunun kaynağı çözülmeli.Bu konuda Öncelikle anne baba daha sonra kardeşle yaptığı davranışın nedenleri hakkında görüşme yapılıp gerekirse aile terapisine alınmalı.Kardeşe yaptığının farkına varması sağlanmalı.Sorunlu çocuğun ise durumunu kabullenmesi sağlanmalı ve hayatı boyunca böyle durumu nedeniyle yanlış davranışlarla karşılaşacağını.Buna hazırlıklı olması ve bu eksiğini başka yetenek ve özelliklerini ortaya çıkararak kapatabileceği düşüncesi oluşturulmalı.Burada ailenin özellikle bu sürece etkin olarak girmesi sağlanmalıdır.

Bu mesajı twitter de paylaşBu mesajı yahoo da paylaşGoogle de paylaşShare on Facebook
oguztr Kullanıcısına bu mesajı için 2 üye teşekkür etti:
Bibu (26-05-2008), zarade (26-05-2008)
Alt 26-05-2008, 12:14   #3 (permalink)
Z/arif Üye

zarade - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Konular: 106
Hassas bir konu minnik. Ama diğer kardeşin yaşını anlayamadım....Bu gibi durumlarda çocukla görüşme yapılmalı,aile ile görüşülerek ,hem ailenin tutumu hemde kardeşlerin tutumu öğrenilmeli ve gerekli rehberlik yapılmalı ,Ardından diğer kardeş ile görüşülebilir..Kardeşi hakkında hissettiklerini ifade tarzının neden olumsuz olduğu incelenir..Sonrasında gerekirse iki kardeş aynı anda alınabilir..Duygularını aktarma ve birbirlerine doğru ifade etmeleri için...

zarade Kullanıcısına bu mesajı için 2 üye teşekkür etti:
Bibu (26-05-2008), uludağ (26-05-2008)
Alt 26-05-2008, 12:31   #4 (permalink)
Özel Üye

misafir1 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Konular: 1192
Bu konuda o cocuklarin annesine ve babasina yani ebeveynlerine gerekli aileici iletisim bilgileri verilmeli,anlatilmali ve ebeveynlerin kardesler arasinda iletisim koprusu olmasi saglanmali...Cocuklara da gercek yasanmis yasantilardan ornekler verilmeli,filmlerle,dialarla gostererek ama cocuklara verilen bilgiler cocuklara caktirilmadan,yani kendi problemlerimiymis gibi degilde baska insanlarin problemiymis gibi anlatilmali ve verilmeli...

Alt 26-05-2008, 12:59   #5 (permalink)
Z/arif Üye

zarade - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Konular: 106
Alıntı:
Ramazan´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Cocuklara da gercek yasanmis yasantilardan ornekler verilmeli,filmlerle,dialarla gostererek ama cocuklara verilen bilgiler cocuklara caktirilmadan,yani kendi problemlerimiymis gibi degilde baska insanlarin problemiymis gibi anlatilmali ve verilmeli...
Bu kısmı bizim yaptığım danışmalarda çok uygun bir iletişim değildir Ramazan..Çocuk kendini tanımalıdır çünkü..Kendini tanımalı,problemi kendinde görmeli ,anlamalı ve birlikte çözüm aramalıyız..BAŞKASININ OLARAK GÖRDÜĞÜ SIKINTIYI ÜSTLENMEZ..YANLIŞ OLUR..

zarade Kullanıcısına bu mesajı için 3 üye teşekkür etti:
Amazon (26-05-2008), Bibu (26-05-2008), Ramazan (26-05-2008)
Alt 26-05-2008, 13:07   #6 (permalink)
Arıza Kurt

Ruh halim:

Alıntı:
Bu konuda o cocuklarin annesine ve babasina yani ebeveynlerine gerekli aileici iletisim bilgileri verilmeli,anlatilmali ve ebeveynlerin kardesler arasinda iletisim koprusu olmasi saglanmali...Cocuklara da gercek yasanmis yasantilardan ornekler verilmeli,filmlerle,dialarla gostererek ama cocuklara verilen bilgiler cocuklara caktirilmadan,yani kendi problemlerimiymis gibi degilde baska insanlarin problemiymis gibi anlatilmali ve verilmeli...
Öz eleştiri ve kendi davranışlarını sorgulaması ve yapmaması için bu tür bir çalışma olabilir diye düşünmüşsün .Ancak zaradenin söylediği gibi öncelikle anne baba ile görüşülüp aile içi iletişim aile içi sosyal yaşam incelenmeli.Olumsuz tutumu yapan kardeşle görüşülüp nedeni bulunmalı.SOnuçta çocuk bunu bilinçli yapmıyor olabilir.kardeş kıskançlığı,kardeşler arası önemsiz tartışmalarda kızgınlıkla söyleyebiliyorki.kızgınlıkla söylenen sözleri film seyrettirerek önleyemeyiz.Belkide konuşma güçlüğü ve ortopedik sorun yaşayan bu çocuğa ailenin aşırı duyarlılığı sürekli onu konuşması yada sürekli onunla ilgilenmesi diğer kardeşte olumsuz bir tutum oluşmasına neden olmuştur.bilmeyiz buradan çözemeyiz.Zaten minik yapılacak çalışmayla ilgili fikir istemiş.Çalışma belli ailenin çocuklara yaklaşımı ortaya çıkarılmalı.Kardeşle konuşup aile içi iletişim ve ilişkileri çıkarılmalı.Sonrası gelir zaten

Bibu (26-05-2008), Ramazan (26-05-2008)
Alt 26-05-2008, 13:09   #7 (permalink)
Özel Üye

Alıntı:
zarade´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Bu kısmı bizim yaptığım danışmalarda çok uygun bir iletişim değildir Ramazan..Çocuk kendini tanımalıdır çünkü..Kendini tanımalı,problemi kendinde görmeli ,anlamalı ve birlikte çözüm aramalıyız..BAŞKASININ OLARAK GÖRDÜĞÜ SIKINTIYI ÜSTLENMEZ..YANLIŞ OLUR..
hani tumevarim metodundan faydalanarak demistim...Problemlere cevresinden ve cevresindeki orneklerden baslayip cocugun kendine ulasmasi,varmasi ve kendini tanimasi saglanmali diye dusunmustum...
Her ne kadar yaparak yasayarak ogrenme metodu cok etkili gibi gorunse de cocuklarda yan etkilerinin oldugunu biliyorum...Ve tumevarim saglandiktan sonra yaparak,yasayarak gercek cozume ulastirabiliriz cocuklari...Tabi bu benim sahsi gorusum olup sizin dusuncenize de katildigimi ifade edeyim...

Alt 26-05-2008, 13:15   #8 (permalink)
Arıza Kurt

Ruh halim:

Alıntı:
hani tumevarim metodundan faydalanarak demistim...Problemlere cevresinden ve cevresindeki orneklerden baslayip cocugun kendine ulasmasi,varmasi ve kendini tanimasi saglanmali diye dusunmustum...
Her ne kadar yaparak yasayarak ogrenme metodu cok etkili gibi gorunse de cocuklarda yan etkilerinin oldugunu biliyorum...Ve tumevarim saglandiktan sonra yaparak,yasayarak gercek cozume ulastirabiliriz cocuklari...Tabi bu benim sahsi gorusum olup sizin dusuncenize de katildigimi ifade edeyim...
Haklısın evet sınıf yönetiminde ve okulda genel öğrenci davranışları düzeltmede bu yöntem uygulanıyor ancak bireysel olarak
Tutumların nedeni ayrıntıda gizlidir.ayrıntıyı çözmek ise çok teknik bir konudur.Yani insanların bildiği gibi bizler danışmada hikaye dinlemeyiz en küçük noktayı kaçırmamalı ve istediğimiz yönde kontrollü konuşturmalıyız.eğer kontrolü kaçırırsak bize günlerce anlatacak bir şeyler bulur danışan.Tutumları tkileyen öyle çok neden varki sayı bile veremeyiz.Annenin hamilelikte geçirdiği bir travmadan bir hastalıktan doğumdaki sorunlara kadar.Çocuğun bebekliğinde geçirdiği hastalıklardan geçirdiği kazalara kadar bizler için tutumun kaynağını bulmada fikir verecek donelerdir.Bu nedenle danışma süreci eğitim süreci gibi değildir.

Bibu (26-05-2008), Ramazan (26-05-2008)
Alt 26-05-2008, 13:19   #9 (permalink)
Özel Üye

Amazon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Mesleği: Uz.Psikolojik Danışman/Bilim Uzmanı
Konular: 332
Ruh halim:

Alıntı:
minnik´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
kiz ilkokul 3`tu bacaklarinda problem vardi yuruyordu ama duzgun degil biraz da konusma da problem vardi.Kizin sorunu bu durumundan dolayi kardesi tarafindan surekli dislanmasi,kiz kardesiyle ilgili her turlu konudan kaciyordu konusmak istemiyordu.Bu kiza nasil bir danismanlik sureci ya da yontemi izlenmelidir.Kardesi de sanirim hazirlikti bu durumda kardesi ile de mi danisma yapilmali aile nasil bir yol izlemeli?
Tabi ki öncelikle kızın ailesiyle görüşülmeli.Mevcut durumu nasıl algıladıkları?Nasıl bir yaklaşım uyguladıkları? tespit edilmeli.Böyle durumlarda bazı ailerin çocuklarının durumlarını kabullenememiş olmaları sebebiyle;içsel rahatsızlıklarını bilinçli ya da bilinçsiz olarak çocuklarına yansıtabildikleri sıkça gözlemlenmekte ya da tespit edilmektedir.Örneğin sürekli çocuğun eksikliklerinin üzerinde durarak,düzeltmek amacıyla yaptıkları yanlış yaklaşımlar çocukta güvensizlik oluşturmakta ya da bazı kusurlarını bilinçaltında ve davranışında pekiştirebilmektedir.
Kardeşler arası ilişkinin düzenlenmesi tabi ki önemli ancak öncelikle söz konusu olan kızın mevcut durumunu kabullenmesi,bundan rahatsızlık,eksiklik duymaması ve özgüvenini kazanmasına yardımcı olunması gerekmektedir.
Kızın kardeşi küçük olduğu için ona daha çok oyun (psikodrama) yöntemiyle yaklaşılabiliceğini düşünüyorum.

Amazon Kullanıcısına bu mesajı için teşekkür eden üyeler:
Bibu (26-05-2008)
Alt 26-05-2008, 13:32   #10 (permalink)
Özel Üye

Alıntı:
oguztr´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Haklısın evet sınıf yönetiminde ve okulda genel öğrenci davranışları düzeltmede bu yöntem uygulanıyor ancak bireysel olarak
Tutumların nedeni ayrıntıda gizlidir.ayrıntıyı çözmek ise çok teknik bir konudur.Yani insanların bildiği gibi bizler danışmada hikaye dinlemeyiz en küçük noktayı kaçırmamalı ve istediğimiz yönde kontrollü konuşturmalıyız.eğer kontrolü kaçırırsak bize günlerce anlatacak bir şeyler bulur danışan.Tutumları tkileyen öyle çok neden varki sayı bile veremeyiz.Annenin hamilelikte geçirdiği bir travmadan bir hastalıktan doğumdaki sorunlara kadar.Çocuğun bebekliğinde geçirdiği hastalıklardan geçirdiği kazalara kadar bizler için tutumun kaynağını bulmada fikir verecek donelerdir.Bu nedenle danışma süreci eğitim süreci gibi değildir.
Bu dediklerin gercekten cok guzel ve anlasilir teshisler...Ama benim su icinde bulundugum toplumda cocuklar genelde icine kapanik ve sosyal iliskilerden kopartilarak yasatiliyor...Adeta buradaki egitim sistemi ile cocuklar kendilerini toplumdan soyutluyorlar ya da soyutlamaya calisiyorlar..Ozellikle engelli cocuklar diger cocuklar tarafindan aldiklari egitime paralel olarak dislaniyorlar...Ve ise yaramaz olarak gosterilip,gorunuyorlar...Bu 5 yil kadar oncesine kadar cok belirgin bir sekilde vuku buluyordu...Ve bu durum engelli cocuklar uzerinde tamiri hic te mumkun olmayan yikintilara sebiyet veriyor ve onlari hayattan sogutuyordu..Ama 5 yil kadar once cikarilan ve okullarda,egitimde uygulanmaya baslayan "SAMEN WEER NAAR SCHOOL"((Hep birlikte ayni okula) projesiyle engelli cocuklarin ve diger cocuklarin tek bir okul catisi altinda birlikte egitim ve ogrenim gormeleri saglandi bir nebzede olsun engelli cocuklar topluma kazandirilmaya calisildi...Bunun icin bir cok rehberlik uzmani okullarda gorevlendirildi...tabi bu arada bu konuya iliskin olarak gonullu anne,babalar da okullara davet edildi ve yardimlarindan faydalanildi...Bilmiyorum Turkiye de de boyle bir proje gelistirildi mi ve uygulaniyor mu...Eger varsa burada anlatirsaniz ve ne sekilde uylandigi konusunda bizleri aydinlatirsaniz sevinirim..Eger yoksa bu sekilde bir projenin okullarimizda uygulanmasini mutlaka isterim...Cunku engelli cocuklarimizin hayata kazandirilmasi acisindan cok olumlu ve guzel bir proje...

misafir1 Kullanıcısına bu mesajı için teşekkür eden üyeler:
Bibu (26-05-2008)

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Bookmarks
Seçenekler
Stil