|
|
![]() |
||
cengiz dağcı vefat etti..okumadığımız için kahrolacağımız yazar...
|
||
| Sanatçılar Eserleri,hayatları,Etkileri |
![]() |
|
|
Facebookta Paylaş | LinkBack | Seçenekler | Stil |
|
|
#1 (permalink) |
|
Özel Üye
|
cengiz dağcı vefat etti..okumadığımız için kahrolacağımız yazar...
"şezlong" ve "en çok satanlar"rafından başınızı bir kaldırıp artık gerçek edebiyat ürünleri ve sanatçıları ile tanışmak için adım attığınızda onlar aramızda olmayacaklar artık..
tıpkı Cengiz Aytmatov gibi.. ve tıpkı Cengiz Dağcı gibi... ama siz bilirsiniz.. yine de şezlong yazarları E.Ş ve O. P. okumaya devam edebilirsiniz.. Sevgili Cengiz Dağcı' ya Allahtan rahmet diliyor, tüm Kırım ve Türk dünyasına baş sağlığı diliyoruz.. "Gün doğmadı Kırım'ın semalarında Ağlar mısın! üzülür mü yanar mısın? Kırım, Kırım böyle soğuk gecelerde Sen de beni iyi sözle anar mısın?" Cengiz Dağcı TRT belgeselini izlemek için : [Burada konuyla ilgili link bulunmaktadır.Ancak üye olmadığınızdan size kapalıdır.. Üye Olmak için TIKLAYIN...] biz kırımdan çıkanda: "..Karadeniz'in kuzeyinde yıllardır yaşadıkları Kırım yarımadasından 1944 yılında Stalin'in emriyle çıkarılarak yurtlarından sürgün edilen Kırım Tatar Türklerinin acıklı öyküsünü anlatan bir halk türküsü..." Biz Kırım'dan çıkkanda Kar yağmadı kan aktı Anam babam kız kardaşlarım Kozleri dolu yaş kaldı Kokten uçkan uçaklarının Kanetlerini kim yazgan Şu Kırım'da ölgenca cigitlerinin Cenazelerini kim kılgan Kaçaredim men Akyar'dan Karadeniz bolmasa Asaredim öz özümnü Annem babam bolmasa. [Burada konuyla ilgili link bulunmaktadır.Ancak üye olmadığınızdan size kapalıdır.. Üye Olmak için TIKLAYIN...] |
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Özel Üye
|
Kırımlı Yazar Cengiz Dağcı (92), İngiltere'de vefat etti.
Dağcı'nın kitaplarını yayınlayan Ötüken Yayınevi'nden yapılan açıklamaya göre Dağcı, Londra'daki evinde dün hayatını kaybetti. EDEBİYATÇI İSA KOCAKAPLAN'IN GÖRÜŞLERİ Dağcı'nın ölümüyle ilgili AA muhabirine açıklama yapan Kültür Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Dağcı'nın eserleri üzerine araştırmaları bulunan, araştırmacı-yazar İsa Kocakaplan, Dağcı'nın vefatından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Kocakaplan, 2009 yılında Dağcı ile görüştüğünü aktararak, ''Cengiz Dağcı, Londra'da Türkiye Türkçesiyle yazan önemli bir romancıdır. Kırım Türklerinin acılarını ve şahsi acılarını yazı yoluyla bütün dünyaya duyurmuştur. Dağcı, Türk dünyasına Türkiye Cumhuriyeti'nden bir kuruş almadan hizmet eden nadir insanlardan biridir. Londra'da İngilizce yazabilecekken, hatta Kırım Tatarcası ile yazabilecekken Türkiye Türkçesi ile yazmayı tercih etti. Türk edebiyatına, kültürüne ve dünyasına hizmet etti. Bu bakımından Dağcı'nın vefatıyla Türk dünyasında büyük bir boşluk meydana gelecektir, edebi bakımdan'' şeklinde konuştu. Dağcı'nın roman ve hatıra olmak üzere yazdığı 25 eserin hem Dağcı'yı, hem Türkiye Türkçe'sini, hem de Kırım Türklüğünü dünyaya tanıtmaya devam edeceğini ifade eden Kocakaplan, ''Bize, özellikle de televizyoncu ve sinemacılara düşen görev Dağcı'nın çok kolay senaryo olabilecek romanlarından filmler ve diziler çıkarmaktır'' dedi. Türk dünyasının önemli bir yazarını kaybettiğini belirten Kocakaplan, ''Bütün Türk dünyasının başı sağ olsun. Dağcı kadar uzun yaşayan ve bu uzun ömrünü dolu dolu eserlerle kapatan başka bir yazar daha güç bulunur'' diye konuştu. CENGİZ DAĞCI KİMDİR? Gurzuf'ta 1919 yılında doğan Cengiz Dağcı'nın çocukluğu Krasnokamenka (Kızıltaş) köyünde geçti. İlk ve orta öğrenimini köyünde ve Akmescit'te tamamlayan Dağcı, Kırım Pedagoji Enstitüsü 2.sınıfında iken 2. Dünya Savaşı çıktı. Ukrayna cephesinde 1941 yılında Almanlara esir düşen Dağcı, Almanların yenilmesi üzerine esir kampından kurtularak müttefik devletler safına sığındı. Eşi ve kızıyla birlikte 1946 yılında önce Edinburgh'a gelen Dağcı, 1947'de Londra'ya geçti. Dağcı, vatanından ayrıldıktan sonra hiç Kırım'a gitmedi. Hüzünlü bir üsluba sahip Dağcı, eserlerinde Kırım Türklerinin Rusların zulmü altındaki hayatını anlatır. Dağcı'nın Türkiye'ye hiç gelmediği halde kitaplarını Türkiye Türkçesi ile yazması sayesinde Türkiye'de birçok insan Kırım'ı ve Kırım Tatarları'nın yaşantılarını öğrenme imkanı buldu. Pek bilinmemesine karşın Dağcı'nın Kırım Tatarca şiirleri de bulunuyor. Dağcı'nın, Korkunç Yıllar, Yurdunu Kaybeden Adam, Onlar da İnsandı, Ölüm ve Korku Günleri, O Topraklar Bizimdi, Dönüş, Genç Temuçin, Badem Dalına Asılı Bebekler, Üşüyen Sokak, Anneme Mektuplar, Benim Gibi Biri, Yoldaşlar, Biz Beraber Geçtik Bu Yolu, Bay Markus Burton'un Köpeği, Bay John Marple'ın Son Yolculuğu, Oy Markus Oy, Rüyalarda Ana ve Küçük Alimcan gibi eserleri bulunuyor. [Burada konuyla ilgili link bulunmaktadır.Ancak üye olmadığınızdan size kapalıdır.. Üye Olmak için TIKLAYIN...] |
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Özel Üye
|
Cengiz Dağcı Kırım'da toprağa verilecek
Davutoğlu devreye girdi, Cengiz Dağcı Kırım'da toprağa verilecek
24.09.2011 - 22:04 Perşembe günü Londra'da vefat eden Kırımlı Yazar Cengiz Dağcı, memleketi Kırım'da toprağa verilecek. Daha önceden Londra'da defnedileceği açıklanan Kırımlı yazarın, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun girişimi sonucu Kırım'a götürüleceği ve son yolculuğuna burada uğurlanacağı belirtildi.İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya'ya esir düşen ve daha sonra İngiltere'ye yerleşen Dağcı, Perşembe günü Londra'da vefat etmişti. Dağcı'nın vefatı memleketi Kırım, Türkiye ve Avrupa'da büyük üzüntüye sebep olmuştu. Konudan ABD'de haberdar olan Dışışileri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dağcı'nın cenazesinin Kırım'a götürülmesi için girişim başlattı. Davutoğlu'nun talimatı ile Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz, cenazenin Kırım'a nakledilmesi için Londra Din Hizmetleri Müşaviri Prof. Dr. Seyfettin Erşahin'i görevlendirdi. Londra'daki Süleymaniye Kültür Merkezi Vakfı Cenaze Servisi yetkilileri, bürokratik nedenlerden dolayı Cengiz Dağcı'nın cenazesinin Kırım'a ulaşmasının hafta ortasını bulabileceğini belirtti. (CİHAN) [Burada konuyla ilgili link bulunmaktadır.Ancak üye olmadığınızdan size kapalıdır.. Üye Olmak için TIKLAYIN...] |
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Altın Üye Rüzgar Kadın
|
allah rahmet eylesin , yakınlarına sabır versin ...
__________________________________ |
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Özel Üye
|
artık gönüllerde..
[Burada konuyla ilgili link bulunmaktadır.Ancak üye olmadığınızdan size kapalıdır.. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
|
|
| memory Kullanıcısına bu mesajı için teşekkür eden üyeler: |
oguztr (25-09-2011)
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Özel Üye
|
başbakan Erdoğan'dan Dağcı'nın vefatı nedeniyle mesaj
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, Kırımlı Yazar Cengiz Dağcı'nın vefatı nedeniyle bir mesaj yayımladı.
Dağcı'nın vefatını derin bir teessürle öğrendiğini ifade eden Erdoğan, mesajında şunları kaydetti: ''Eserlerinin büyük çoğunluğunu Türkiye Türkçesi ile kaleme alan Kırım-Tatar roman yazarı Cengiz Dağcı, yazdığı eserlerle Türk dilinin gelişmesine hizmet etmiş ve bu sayede Türkçe konuşan topluluklar arasında bir kültür köprüsü kurmuştu. Uzun yıllar vatanından ayrı yaşamak zorunda kalan ve gurbette vefat eden değerli yazar Cengiz Dağcı'ya Allah'tan rahmet, başta kardeş Kırım-Tatar halkı olmak üzere tüm edebiyat camiasına başsağlığı diliyorum.'' [Burada konuyla ilgili link bulunmaktadır.Ancak üye olmadığınızdan size kapalıdır.. Üye Olmak için TIKLAYIN...] |
|
oguztr (25-09-2011)
|
|
|
#7 (permalink) |
|
Özel Üye
|
cengiz dağcı hakkında ayrıntılı bilgi için:
[Burada konuyla ilgili link bulunmaktadır.Ancak üye olmadığınızdan size kapalıdır.. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
|
|
oguztr (25-09-2011)
|
|
|
#8 (permalink) |
|
Özel Üye
|
"Yurdunu kaybeden adam ebedi yurdunda.."
NE DEDİLER?
Kırım Türkleri O’na müteşekkir Zafer Karatay (Cengiz Dağcı belgeselinin yönetmeni) Cengiz Dağcı belgeselini yapmak, son yıllarında da olsa onunla bir röportaj yapmak, onu yakından tanımak benim için büyük bir şerefti. Cengiz Dağcı çok büyük eserler vermiş bizlere Kırım’ı tanıtmış, sevdirmiş bir insan. Son derece de alçakgönüllü, insani değerleri de çok yüksek olan biriydi. Onu kaybettiğimiz için derin üzüntü içindeyiz. Ama bize çok büyük bir miras bıraktığı için de hem kişisel olarak hem Kırım Türkleri olarak kendisine çok müteşekkiriz. Sürgün hayatı yaşamış bir Kırımlı Sevinç Çokum (Yazar) DEĞERLİ bir romancı. Sadece kendi edebiyatımızda değil dünyada da tanınan bir yazar Cengiz Dağcı. Onun Türkiye’de tanınmasında Varlık dergisinin ve Varlık Yayınları’nın büyük payı var. Biz Cengiz Dağcı’nın eserlerini Varlık Yayınları’nın bastığı kitaplardan tanıdık. Genellikle Kırım’ı yazmıştır. O da sürgün hayatı yaşamış olan Kırımlılardan bir tanesi. İngiltere’de yaşıyordu. Sürekli olarak ana-baba ocağını, topraklarını hatırlamış ve bu hasreti her zaman taşımış. En son birkaç cilt Yansılar adıyla eserleri yayınlanmıştı. Daha önce yazdıkları arasında Yurdunu Kaybeden Adam çok önemlidir. Hilal Görününce adlı romanımda Kırım’ı anlatmıştım ben de. Ama kendisini şahsen tanımadım. Tanısaydım çok da mutlu olurdum. Eserlerinin de bana ışık tuttuğunu söylebilirim. Kırımlıların çilesini dünyaya haykırdı Celal İçten (Kırım Türkleri Kültür ve Yard. Der. İstanbul Başkanı) cengiz Dağcı yurdunu kaybeden bir adamdı. Romanlarıyla Kırım Türklerinin çilesini haykırdı dünyaya. Rus emperyalist güçlerin üniformasıyla Almanlara karşı savaştırıldı ve Almanlara esir düştü Rus üniformasıyla. Almanların Ruslara karşı oluşturduğu Türk birliklerinde Alman üniforması giyerek Ruslara karşı savaştırıldı. Kendi hakimiyetimizi sağlayamadığımız dünyada Türk ve Müslüman halkların ne hale geldiğinin en belirgin örneği. O, Türkiye hayranı bir Kırım Tatarıydı. Bütün gün evinde Türkiye’nin sesi radyosunu dinlerdi. Türkiye’yle yatar, Türkiye’yle kalkardı. Kırım Tatar Türkleri’nin sürgünü ne zaman bitecek, derdi. [Burada konuyla ilgili link bulunmaktadır.Ancak üye olmadığınızdan size kapalıdır.. Üye Olmak için TIKLAYIN...] |
|
oguztr (25-09-2011)
|
|
|
#9 (permalink) |
|
Özel Üye
|
"Cengiz Dağcı’nın kaybı, edebiyatın ölümü"
Cengiz Dağcı’nın kaybı, edebiyatın ölümü
Cengiz Dağcı’yı kaybettik... Benim nazarımda Cengiz Dağcı 20. yüzyılın edebiyat dünyasına damgasını vurmuş en büyük birkaç yazarından biridir. Hüzünlü üslûbu ruhuma hitap ettiği için mi? Turan’ın parçası Kırım’ın bir evlâdı olduğu için mi? Hepsinden önce, o bir “yazar” ve gerçek anlamda bir “yazar”dı. Zaten ismini ilk duyduğumda belki 15, belki 16 yaşımdaydım. Daha “temyiz” edecek bir yaşta değildim. Üslûbunu çok sevmiştim. *** Her varlık ölümü tadacaktır... Acı olan ölümü duyuş şekli... İsa Kocakaplan’a Cengiz Dağcı’nın damadı meyil atıyor... İsa, Zafer Karatay’ı arıyor, Zafer Karatay meyilleri her tarafa ulaştırıyor. Ne olmalıydı? Ajanslar “Flaş!.. Flaş!.. Flaş!..” demeliydi... Televizyon kanalları alt yazı geçmeliydi... Ne zaman olmalıydı bunlar? Önceki gün. Dağcı perşembe günü hayatını kaybediyor ve biz ancak cuma günü öğreniyoruz. İsa Kocakaplan Kültür Üniversitesinde edebiyat dersleri veriyor, Zafer Karatay Kırım davasına kendisini adamış bir gazeteci... TRT’de çalışıyor. Cengiz Dağcı’nın “belgesel”ini TRT ekranlarından yayınlayan Zafer Karatay’dır. İsa Kocakaplan, Dağcı’nın eserleri üzerine çalışmış ve kitap yayınlamıştır. Rahmetli Kemal Çapraz, Cengiz Dağcı’yla görüşen ender gazetecilerdendi. Kemal, Kırım’ı en iyi bilen arkadaşımızdı aynı zamanda. (Onu da bu ay içinde, 16 Eylül 2008’de bir elim kazada kaybettik.) Bir Kırım gazetesini göstermişti bana... Resmini basmışlar ve altına “Kırım’ga en kop kelgen jurnalist” yazmışlardı. *** Cengiz Dağcı... “Yurdunu Kaybeden Adam”dı... Cengiz Dağcı ve soydaşları... “Onlar da İnsandı” ama, emperyal güçler hiçbir kıymet atfetmiyorlardı. Stalin’in Sovyetler’inde Kızıl askerler, 1944’te Kırım’ı bir gecede boşalttılar. Türkleri Sibirya’ya, Orta Asya’nın bozkırlarına sürdüler... Ahıskalılar gibi, Karaçaylılar gibi, Balkarlılar gibi, Çeçenler gibi... Neredeyse yarısı dolduruldukları hayvan katarlarında kırıldı. Kalanlar dönüş mücadelesini ancak 1980’li yıllarda kazandılar. Yurtları için öldüler... Yurtları için hapislere düştüler... Yurtları için mücadeleden hiçbir zaman geri adım atmadılar. Stalin’in yok ettiği Özbekistanlı ünlü şair Süleyman Çolpan (1897-1938) ne diyordu: “Külgen başkalerdir, yığlegen menmen, / Oynagen başkaler, ingregen, menmen, / Erk erteklerini eşitken başka, / Kullik koşuğını tinglegen menmen...” (Gülen başkalarıdır, ağlayan benim, / Oynayan başkaları, inleyen benim, / Hürriyet masallarını işiten başka, / Kölelik türküsünü dinleyen benim...) *** Cengiz Dağcı 1920’de, İkinci Dünya Savaşı galiplerinin dünyayı bölüşmek için toplandığı Yalta’nın Gurzuf kasabasında doğdu. İkinci Dünya Savaşı çıkınca Stalin onu da cepheye sürdü. 1941’de Almanlara “esir” düştü... Esaret onun için fark etmiyordu... Ha Sovyetler’de esir ha Almanlarda... Savaşın bitiminde esaretten kurtuldu ve 1946’da Londra’ya yerleşti... O günden bugüne Londra’dan çıkmadı... Bir yandan yazdı, bir yandan çalıştı ve bir yandan da hasta karısına baktı. Yazdıklarını Türkiye’ye Yaşar Nabi Nayır’a (1908-1981) gönderdi. Yaşar Nabi, Türkiye’nin en uzun soluklu dergilerinden Varlık’ı çıkarıyordu. Dağcı’nın sıradan bir yazar olmadığını hemen fark etti. Yazıları düzeltmesi için ünlü şair Ziya Osman Saba’ya (1910-1957) verdi.... Biz, “Korkunç Yıllar”ı, “Yurdunu Kaybeden Adam”ı, “Onlar da İnsandı”yı, Cengiz Dağcı’nın kaleminden okuduk ama, asıl bize bu kalemi kazandıran Yaşar Nabi ve Ziya Osman Saba olmuştur. Dağcı, dünya çapında bir edebiyatçıydı. Herkes bunu kabul etse de, çok kişi, sırf sırf Stalin’in zulmünü anlattığı ve “insanlığın dramını” yazdığı için, ilk kitapları Varlık Yayınlarından çıktığı hâlde, yok saydı. Hak yerini bulur. Dağcı, kimseyi “düşman” bilerek yazmadı. Yaşadıkları, hayatın ta kendisiydi ve hayatına tuttuğu ayna hapimize yansıdı; o yansımanın içinde kendimizden bir şeyler bulduk. Onun için, onu, çok sevdik. Allah rahmet eylesin. [Burada konuyla ilgili link bulunmaktadır.Ancak üye olmadığınızdan size kapalıdır.. Üye Olmak için TIKLAYIN...] |
|
oguztr (25-09-2011)
|
|
|
#10 (permalink) |
|
Özel Üye
|
"tüm edebiyatseverler Dağcı'nın romancılık kudretinin farkındaydı. "
Britanya Türk Gazeteciler Birliği'nden Cengiz Dağcı Mesajı Bu haberi paylaş:
Britanya Türk Gazeteciler Birliği (BTBG), dün Londra'daki evinde hayatını kaybeden ünlü romancı Cengiz Dağcı'nın vefatı üzerine bir mesaj yayınladı. Britanya Türk Gazeteciler Birliği (BTBG), dün Londra'daki evinde hayatını kaybeden ünlü romancı Cengiz Dağcı'nın vefatı üzerine bir mesaj yayınladı. BTGB Başkanı Kemal Erdemol'un mesajında, Türkçe'nin, "dışarıda" bırakılmış; kıymeti, bir avuç duyarlı kişi ya da grup dışında, yeterince bilinmemiş, adı hak etmediği kamp ya da kamplarla anılmış, buna rağmen, hiç gitmediği, yaşamadığı Türkiye'ye de, Türkçe'ye de küsmemiş büyük edebiyat adam, Kırım Tatarlarının büyük yazarı Cengiz Dağcı'nın ölümünden büyük üzüntü duyduk." ifadelerine yer verildi. Romanlara konu olabilecek uzun ve çileli bir ömrün sahibi olan Dağcı'nın Türkçe edebiyata katkılarının tahminlerin ötesinde olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi: "Yurt sevgisini, aşırılık tuzaklarına düşmeden, başka uluslara düşmanlık gütmeden başarıyla anlatan romanlarıyla, bir anlamda "sürgün yazarı" sayılabilecek olan Dağcı, soğuk savaş dönemlerinin kamplaşma ortamında, her iki taraftan da hak etmediği değerlendirmelere ya da saldırılara uğramış bir yazardı. Özgünlüğü, bağımsız bakışı onu birçoklarının benimsemediği bir yazar haline getirdi. Ancak, karşıtları dahil tüm edebiyatseverler Dağcı'nın romancılık kudretinin farkındaydı. Biz, İngiltere'de yaşayan Türk gazetecileri olarak, Türkçemizin büyük yazarı, Cengiz Dağcı'nın ölümünden duyduğumuz üzüntüyü kamuoyuna saygıyla duyururuz." [Burada konuyla ilgili link bulunmaktadır.Ancak üye olmadığınızdan size kapalıdır.. Üye Olmak için TIKLAYIN...] |
|
oguztr (25-09-2011)
|
![]() |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| Bookmarks |
| Kelimeler |
| cengiz, dagci, etti..okumadigimiz, için, kahrolacagimiz, vefat, yazar... |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|