Psikolojik Danışman ve rehber öğretmen pdr eğitim haberleri re hberlik

Ana Sayfa Forum Kurallar Makaleler Dosyalar Bize Ulaşın Kayıt ol
Geri git   Ana sayfa > YAZARLARIMIZ/YAZILARI > KÖŞE YAZARLARIMIZ > Seniha AY
Comment

Facebookta Paylaş LinkBack (2) Yazı yönetimi Stil
<!-- google_ad_section_start -->Mesleki Tercihler ve Popüler Meslekler Nelerdir?<!-- google_ad_section_end -->
Mesleki Tercihler ve Popüler Meslekler Nelerdir?
Yazar Seniha AY
06-11-2009
Mesleki Tercihler ve Popüler Meslekler Nelerdir?

[Burada konuyla ilgili link bulunmaktadır.Ancak üye olmadığınızdan size kapalıdır.. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Burada konuyla ilgili link bulunmaktadır.Ancak üye olmadığınızdan size kapalıdır.. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Meslek, sadece para kazanma aracı değil, her şeyden önce bireyin yeteneklerini kullanması, kendini geliştirme ve gerçekleştirme yoludur. Ülkemizde meslek edinmenin en pratik yolu olarak üniversite eğitimi görülüyor. Birçok genç ve ailesi için doğru meslek, iş dünyasının istihdama en açık olan meslek gruplarını tanımlıyor. Oysaki iş garantili bölüm diye tanımlanabilecek bir yüksek öğretim programı yoktur. Çünkü iş yaşamı mesleki uzmanlaşmanın yanı sıra, kişisel yetenek ve yeterliliklerini de geliştirmiş olan gençleri tercih eder. Bu aşamada gençlerimizin üniversite yaşamından beklentisi sadece diploma sahibi olmak değil, aynı zamanda sosyal becerilerini geliştirebilecekleri, vizyon kazanabilecekleri bir yükseköğrenim süreci geçirmek yolunda olmalıdır.
Uğur Kariyer Merkezi’nin 200 bin gençle yaptığı araştırmaya göre; gençler en çok tıp, hukuk, bilgisayar mühendisliği, eczacılık ve psikoloji alanında eğitim görmek istiyor. Türkiye genelinde 2002–2007 yılları arasında ÖSS’ye hazırlanan gençlerle yapılan araştırma, meslek seçiminde bölgelere ve cinsiyete göre farklılıklar yaşandığını da ortaya koymuştur. Araştırmaya göre; gençlerin en fazla ilgi gösterdikleri meslekler ve meslek grupları: Avukatlık, askerlik, bilgisayar mühendisliği, diş hekimliği, doktorluk, eczacılık, elektrik - elektronik mühendisliği, moleküler biyoloji ve genetik, iç mimarlık, matematik öğretmenliği, psikoloji, rehberlik psikolojik danışmanlık, sınıf öğretmenliği, işletme, türkçe - edebiyat öğretmenliği ve uluslararası ilişkilerdir.En çok istenen beş meslek arasında yer alan doktorluk, kız ve erkek adaylar arasında popüler. Ancak kız adayların tercihleri daha geniş bir alana yayılırken, erkek üniversite adaylarının tercihleri daha belirgin alanlarda toplanıyor. Kız öğrenciler doktor, avukat ve psikolog olmak isterken erkek öğrenciler en çok bilgisayar ve elektrik-elektronik mühendisi olmak istiyor.
Toplumun mesleklere bakış açısı tercihleri de yönlendiriyor. İç mimarlık, psikoloji gibi alanları kızlar daha çok tercih ederken, bilgisayar, elektrik ve makine mühendisliği bölümlerine erkekler daha fazla ilgi gösteriyor.
Bu araştırmaya göre bölgesel farklar da meslek seçimini etkiliyor. Gazetecilik, tiyatroculuk ve reklamcılık gibi meslekler en çok Marmara Bölgesi'ndeki gençler arasında tercih ediliyor. Bu tercihte iş imkânlarının daha geniş olmasının etken olabileceği tahmin ediliyor. Araştırmacılığa ve bilime yönelik meslekler ise en çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki gençler tarafından seçiliyor. Ancak son dönemde öne çıkan endüstri ya da bilgisayar mühendislikleri bu bölgelerde tercih edilmiyor. Bu bölgelerde en popüler meslek avukatlık görünüyor. Askerlik ve öğretmenlik ise en çok Ege Bölgesi'nde yaşayan gençler arasında popüler. Ankara’da ise moleküler biyoloji ve genetik popüler meslekler arasında yer alıyor. Ankara’daki üniversitelerin bu dallarda iyi eğitim vermelerinin bu tercihte etken olduğu tahmin ediliyor. İzmir’de ise psikolojik danışmanlık ve matematik öğretmenliği popüler olan meslekler arasında.
Araştırma sonuçlarına göre; gazetecilik, reklamcılık gibi meslekleri simgeleyen girişimcilik ve yaratıcılığın ön plana çıktığı artistik kişilik özellikleri, en çok Marmara ve Batı bölgelerinde yaşayan gençlerde görülüyor. Girişimcilik ve yaratıcılığın diğer bölgelerdeki gençler arasında çok az görülmesi, önümüzdeki yıllarda iş dünyasında ciddi sorunların yaşanabileceğini düşündürüyor.
Bireyin kendini tanıması, yetenek, beceri, ilgi, fiziksel ve kişisel özelliklerini bilmesi; geleceğe yönelik beklentilerini belirleyebilmesi gerekir. Ardından meslekler ve bu mesleklerin eğitimiyle ilgili bilgileri de edinen birey, artık kendi özellikleriyle mesleklerin özelliklerini karşılaştırarak karar vermelidir.
Yazı yönetimi

By oguztr on 13-11-2009, 17:18
Bilgilendirici bir yazı meslek seçiminde çok dikkat etmek gerekli en azından hayatla barışık olmak için..
By lanina on 10-01-2010, 02:31
meslek önemli bir etken günümüzde ben de mimar olmak istiyordum ama aile elektronik daha verimli gibi sözlerle aklımı çeldi ama şuan hiç pişman değilim bu mesleği yaptığım için mesleğime aşığım diye bilirm. Ve bu meslekte kendimi her geçen gün daha da geliştiriyorum ama ülkemizde ki bir gerçek meslek tercihlerini insanlar değil daha çok puanlar yapıyor ve bu da bilim anlamında bizi yavaşlattıyor diye düşünüyorum.
By mukadder on 17-01-2010, 14:36
meslek seçimi noktasında bence özellikle ailelerin bilinçlendirilmesi gerek...günümüzde ebeveynler çocuklarına kendi istekleri doğrultusunda mesleki yönlendirme yapmaktadırlar. bununla birlikte de çocuğun ilgileri, yetenekleri ve tutumları gözardı edilmektedir...sonuç olarakta mutsuz , mesleki doyuma ulaşmayan ve dolayısıyla toplumda kalitesiz meslek elemanları çıkmaktadır... bu konuda ebeveynler ve öğrenciler bilgilendirilmelidir. paylaşımınız için teşekkürler....
By cixwelet11 on 18-01-2011, 14:11
Teşekkürler Sena Hocam .
Benim bir sorum olacak cevaplarsanız çok sevinirim .
Ben eşit ağırlıkta 300 330 ham puan yapan ögrenciyim okul puanım yüksek gelir 60 gibi bnm için en iyi meslek nedir . revaçta olan popüler meslekler nelerdir ? Birde bu benim için çok önemli ben lojistik istiyorum hep çok olumlu sonuclar aldım hocalarıma sordum hepsi tavsiye etti sizinde fikrinizi alabilirmiyim . Para varmıdır bu işte bn yapabileceğime inanıyorumda parasını merak ettim ?
By Seniha AY on 26-01-2011, 21:17
Alıntı:
cixwelet11´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Teşekkürler Sena Hocam .
Ben eşit ağırlıkta 300 330 ham puan yapan ögrenciyim okul puanım yüksek gelir 60 gibi bnm için en iyi meslek nedir . revaçta olan popüler meslekler nelerdir ? Birde bu benim için çok önemli ben lojistik istiyorum hep çok olumlu sonuclar aldım hocalarıma sordum hepsi tavsiye etti sizinde fikrinizi alabilirmiyim . Para varmıdır bu işte bn yapabileceğime inanıyorumda parasını merak ettim ?
Bir mesleği seçmeye karar vermeden önce her şeyden önce o mesleği sevmeniz ve niteliklerinin size uygun olup olmadığını bilmeniz gerekir.Söz konusu meslek için Ticaret meslek, Anadolu ticaret meslek ve Meslek liselerinin Ulaştırma Alanı Lojistik dal programı ile A-grubu (Ticaret Lisesi Fen), Bankacılık, Borsa Hizmetleri Deniz veLiman İşletme, Dış Ticaret Emlak Komisyonculuğu, Genel Hizmetler(Demiryolu),İşletme İşletmecilik (Demiryolu), Muhasebe, Muhasebe ve Finansman, Pazarlama,Pazarlama ve Parekende, Satış Yönetimi ve Reklamcılık, Sigortacılık ve Risk Yönetimi,Ulaştırma Hizmetleri, Sigortacılık, Tesis İşletmeciliği, Ticaret, Bilgisayarlı Muhasebe ve ticaret liselerini kol ayrımı olmadığı dönemde bitirenler “Uluslararası Lojistik,Lojistik, Lojistik Yönetimi ve Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik” ön lisans programına sınavsız geçiş için
başvurabilirler.Ortaöğretim Başarı Puanları, okul türleri, Mesleki ve Teknik Eğitim Bölge’leri (METEB)’leri ve mezuniyet yılları dikkate alınarak kontenjan dahilinde yerleştirilebilirler.
Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girmeleri ve yeterli “YGS-6“ puanı almaları halinde sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara istedikleri takdirde yerleştirilebileceklerdir.Demek istediğim yerleştirmede bu bölüm öğrencilerine öncelik tanınacaktır.
Eğitimini başarı ile tamamlayanlar Lojistik Meslek Elemanı diploması ve “Tekniker ”ünvanı alırlar.

Kamu kurum ve kuruluşlarında 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre aylık alırlar. 10. derecenin 2. kademesinden işe başlamaktadırlar. Ücretler kıdeme göre ve yıllık belirlenen oranlarda artış göstermektedir.
Özel sektörde ise asgari ücret ile işe başlamakta, daha sonra işverenlerle yaptıkları anlaşmalara veya sözleşmelere göre asgari ücretin dört veya beş katı oranında ücret
alabilmektedirler.

-Mezunlar ÖSYM tarafından yapılan “Dikey Geçiş Sınavı”nda başarılı olmaları halinde

Lojistik Yönetimi, Ulaştırma ve Lojistik, Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık,Uluslararası Ticaret ve Finansman, Uluslararası Lojistik, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik programlarına kontenjan dahilinde geçiş yapabilirler.

-Çalıştıkları iş yerlerinde gösterdikleri performansa göre ürün müdürlüğü, bölge müdürlüğü departmanlarında yönetici veya müdür olarak görev alabilirler.

Bütün bu ilerlemeleri kaydetmeniz,özellikle yabancı dillerinizi geliştirmeniz oranıyla gelirinizde de artış olacaktır.Başarılar dilerim.

Konu Seniha AY tarafından (26-01-2011 Saat 21:23 ) değiştirilmiştir..
By Seniha AY on 26-01-2011, 21:44
Alıntı:
cixwelet11´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Teşekkürler Sena Hocam .
Ben eşit ağırlıkta 300 330 ham puan yapan ögrenciyim okul puanım yüksek gelir 60 gibi bnm için en iyi meslek nedir . revaçta olan popüler meslekler nelerdir ?... ?

Sadece ABD’de son ekonomik krizde 15,4 milyon kişinin işsiz kaldığı biliniyor. 5 kategoride belirlenen 50 meslek sahiplerinin iyi ücret ve olanaklarla krizde de çalışmalarını sürdürdükleri belirlendi. Bu meslekler, ekonomik durgunluk ve krizlerde de çalışanlara adeta emin limanlar oldu. En iyi ücret, maaş ve olanakların olduğu işler beş kategoriye ayrıldı. Bunlar bilim ve teknoloji,sağlık hizmetleri, eğitim, iş ve finans ile yaratıcılık ve hizmet sektörleri.

Osmangazi Üniversitesi Teknoloji Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Muammer Kaya'ya göre;bilgisayar, yazılım mühendisliği bilgisayar sistem analistleri, bilgisayar ağ, şebeke mimarları, biyomedikal mühendisler, çevre bilim teknisyenleri, hidrojeologistler, çevre mühendislik teknisyenliği, inşaat mühendisliği ve meterologistler.
Röntgen teknisyenliği, veterinerlik, laboratuvar teknisyenliği, fiziksel terapist, fizyoterapist, iş terapistliği, hemşire, doktor asistanlığı, hasta bakıcılık, optometrist, fiziksel terapi asistanlığı, diş hijyenciliği ve okul psikologu gibi alanların gelecek vaat ettiğinin saptandığını bildirdi.
Sekreterlik, toplum hizmetleri, toplumu yönlendirme hizmetlerinde çalışılabilir. Eğitim sektörünün okul öncesi, ilk öğretim, orta öğretim ve lise düzeyinde özel eğitim, özürlü eğitimi öğretmelerine ihtiyacın çok olduğu biliniyor.
Finans analistleri için gelecek parlak görünüyor. Para, kredi vericiler için de gelecek ekonomik krizlere rağmen iyi görünüyor. İş dünyası iş geliştirme ve girişimcilik üzerine eğitimli uzmanları işe almaktadır. Şirketler toplum imajını artırmak için halkla ilişkiler uzmanları istihdam etmektedir. Bu alanda sigorta ve eğitim uzmanları, finansal danışman, finansal analist, pazar araştırma analisti, muhasebeci, maliyet hesaplayıcıları, toplantı planlayıcıları ve lojistik uzmanlar görev alabiliyor.
Ticari pilotluk, teknik yazarlık, cenaze direktörlüğü, emniyet sistemleri kuruculuğu, peyzaj mimarlığı, tesisatçılık, Film ve video editörlüğü, multimedya artistliği, oyun yöneticiliği, kayyumluk geleceğin meslekleri olarak görülüyor.
Comment

LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.egitimpdr.com/forums/seniha-ay/34523-mesleki-tercihler-ve-populer-meslekler-nelerdir.html
Konuya yazan For Type Tarih
pdr nedir - Google'da Ara This thread Refback 13-10-2011 19:20
Rehberlik Servisi|||samsunfenlisesi.k12.tr This thread Refback 07-05-2011 23:38

Currently Active Users Viewing This Article: 1 (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Kelimeler
mesleki, meslekler, nelerdir?, popüler, tercihler
Yazı yönetimi
Stil