|
|
|
|
#1 (permalink) |
|
Özel Üye
|
PISA Sonuçları ve Yapılandırmacı Yaklaşım
PISA Sonuçları ve Yapılandırmacı Yaklaşım
Yrd Doç Dr.Ömer Cem KARACAOĞLU/Ufuk Üniversitesi/Eğitim Fakültesi Öğrencilerin akademik başarıları,pek çok ülkede eğitim sisteminin etkililiğinin önemli bir göstergesi olarak kabul edilmektedir.Eğitim sistemi ve öğelerine yönelik eksikliklerin belirlenmesi ve gereksinim duyulan alanların geliştirilmesinde kararların çoğu,öğrencilere uygulanan çeşitli ölçme ve değerlendirme çalışmalarından elde edilen bulgulara dayalı olarak verilmektedir.Bu amaçla ulusal ve uluslararası düzeyde ölçme ve değerlendirme çalışmaları yapılmaktadır. Türkiye'nin bu amaçla katıldığı uluslararası çalışmalardan biri OECD'nin PISA (Programme for international Student Assessment-Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Proğramı) projesidir.PISA projesinde zorunlu eğitimin sonuna gelen 15 yaş grubu öğrencilerin öğrendiklerinin ne kadarını hatırlayabildiklerinin yanısıra öğrendiklerini okulda ve okul dışı kullanabilme yeterliklerinin;karşılaşacakları yeni durumları anlamak,sorunları çözmek,bilmedikleri konularda tahminde bulunmak ve muhakeme yapabilmek için bilgi ve becerilerinden ne ölçüde yararlanabildiklerinin belirlenmesi hedeflenmiştir.Bu amaç PISA'yı diğerlerinden ayırmaktadır. __________________________________ |
|
| Amazon Kullanıcısına bu mesajı için teşekkür eden üyeler: |
oguztr (14-03-2011)
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Özel Üye
|
PISA'ya dahil ülkelerdeki 15 yaş grubundaki yaklaşık 26 milyon öğrenciden 470 bini PISA 2009 uygulamasına katılmışlardır.Ülkemizden de Nisan 2009 da 170 okuldan 4996 öğrenci bu uygulamaya katılmıştır.
"PISA 2009" çalışmalarının sonuçlarına göre ortalama bir Güney Koreli ya da Finlandiyalı öğrencinin bir Türk öğrenciye göre hem sözel hem sayısal hem de fen okuryazarlığında %30 dolayında daha başarılı olduğu ortaya çıktı. 2000 yılından bu yana yapılan bu değerlendirmede beklenen ilerlemenin olmayışının altında acaba yenilenen programın etkili olması gerekçe olarak gösterilebilir mi?Aslında yapılandırmacı yaklaşımı benimsemiş olan program anlayışı 2005 yılında uygulamaya konuldu ve 2005 yılında ilköğretim birinci sınıfta olan öğrenciler henüz onbeş yaşına ulaşmadı ve bu değerlendirmeye dahil olmadılar. 2003 yılında 40 ülkede öğrenim gören 15 yaş grubunda yer alan yaklaşık 250 bin öğrenci ile yapılan Uluslararası öğrenci Performansı Değerlendirme Programı (PISA) araştırmasında,görüşüne başvurulan yöneticilere göre,öğretmenlerin tutumlarının,davranışlarının ve öğrencilerle etkileşimlerinin öğrenmeyi doğrudan etkilediği belirlenmiştir.Öğretmenlerin niteliklerinin ve sayısının yetersiz olması,öğrenci performansının düşmesinin nedeni olarak gösterilmektedir.(OECD,2004)Bu nedenle eksiklikleri ve yanlışlıkları objektif eğitim,öğretim,öğretmen ve program uygulamalarına göre değerlendirip eksikleri bu ölçütlere göre gidermek gerekir. |
|
oguztr (14-03-2011)
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Özel Üye
|
Yapılandırmacılık
Yapılandırmacılık (constructivism),bilgi ve bilginin oluşumu üzerinde açılımlara gitme amacı güden bir yaklaşım olarak ortaya çıkmıştır.Yapılandırmacı öğrenme yaklaşımı,öğrenenin mevcut ya da geçmiş ya da geçmişten gelen bilgilerine dayanarak,yeni düşünce ya da görüşler oluşturmasıdır.(Holt ve Kyssilka,2006)
Yapılandırmacı yaklaşımla birlikte bilgi üzerine gelen yeni ve farklı açılmlar,bilgiye ve bilgi edinmeye olan bakış açısının hızla değiştiği günümüz dünyasında,çağdaş eğitimi hedefleyen birçok ülkenin vizyonunu etkilemektedir.Örneğin,Amerika Birleşik Devletleri,Kanada,İngiltere,Avustralya,Yeni Zelanda,İspanya,Finlandiya,İrlanda,İsrail,Avusturya ve Singapur gibi ülkelerin yapılandırmacı yaklaşımı eğitim programlarına yansıttıkları görülmektedir.(Acat,Anılan ve Anagün,2007) |
|
oguztr (14-03-2011)
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Özel Üye
|
Yapılandırmacı sınıf yönetimi geleneksel sınıf kurallarından daha çok kurala ihtiyaç duymakta hatta bu kurallar oldukça karmaşık olabilmektedir.Bu nedenle yapılandırmacı uygun sınıf yönetimi stratejileri iyi bilinmeli ve öğrenme ortamları bu stratejilere uygun olarak oluşturulmalıdır.
Yapılandırmacı anlayışına uygun sınıf yönetiminde öğretmenin uyması gereken bir takım noktalar vardır. * Yapılandırmacı yaklaşım ve farklılıklarından ne kadar söz edilse de öğretmenin açıklamaları ve anlatımı önemini korumaktadır.Anlatım için uygun görülen ilkeler yapılandırmacı sınıflarda da geçerlidir. * Öğretmen;anlatan ve açıklayan rolünden,öğrencinin araştırmacı,kendisinin rehber olduğu role yavaşça geçmelidir. * Etkinlikler öğrencilere sunulurken öğretmen tarafından gösterilebilir.Öğretmen etkinliği gösterirken öğrencilerin kendi keşiflerini yapabilecekleri yolları açıklayabilir.Bu gösterim sürecinde öğretmen,öğrenci davranışlarını tartmalı ve özellikle etkinlik sürecinde gerekli olacak güvenlik önlemlerini almalıdır. * Yapılandırmacı öğrenme ortamlarında etkinlik sırasında öğretmen,öğrenciler ve gruplar arasında yüksek derecede etkileşim ve iletişim oluşmaktadır.(Bu yorucu ancak istenen bir durumdur.)Bu durum istenen öğrenci davranışlarını pekiştirmek için ve istenmeyen davranışları düzeltmek için öğrenciyle yapılabilecek kişisel görüşme olanakları sağlanması bakımından oldukça önemlidir. Okul yöneticileri sınıfta yapılacaklar ve hedefler hakkında bilgilendirilir.Böylece yöneticilerden istenen araç-gereç gibi bazı girdiler yardımıyla hedeflere ulaşmak kolaylaşabilir ve aynı zamanda yöneticiler süreçten haberdar olur. Yapılandırmacı sınıf ortamında öğrenci davranışları boyutunda problem azdır.Bunun nedenleri, * Öğrencilere saygı gösterilmesi, * Öğrencilerin sıkılmaması, * Öğrencilerin keşiflerine ve yaptıklarına değer verme, * öğrencilerin derste yaptıklarına ilişkin söz hakkı verilmesi, * Öğrencilerin etkinliklerde yer alırken kendi olumlu fikirlerini oluşturmaları, * Öğrencilerin etkinlik sürecinde kendilerine göre en iyi olan şekilde çalışma olanağına sahip olmalarıdır. Yrd Doç Dr.Ömer Cem KARACAOĞLU Konu Amazon tarafından (04-02-2011 Saat 13:26 ) değiştirilmiştir.. |
|
oguztr (14-03-2011)
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Arıza Kurt
|
Bu model
1-Öğrenilmiş çaresizlikteki 2-Eğitim sürecine katkı yapmayan veya yapamayan ve akademik beklentiden uzak aileler 3-Hedef bilinci ve Akademik hedefi olmayan öğrenciler 4-Fiziki yetersizlik 5-Maddi yetersizlik vs. Gibi ülkemiz okulları ve öğrencilerinin,Ailelerinin genel yapısı ile başarılı olamaz Ayrıca öğretmenlerimizin bu metoda uygun yetiştirilmediği hala klasik modele göre yetiştirildiğide bir gerçektir.Son bir kaç yıldır yapılandırmalı modele geçmeye çalışıyor ancak eğitim sistemimiz bu konuda yukardaki sorunlar nedeniyle arızalar veriyor.İlköğretimden bu nedenle artık öğrencilerimizin büyük çoğunluğu gerekli bilgi donanımı olmadan diploma alıyorlar. __________________________________ |
|
|
|
#6 (permalink) | |
|
Özel Üye
|
Alıntı:
|
|
|
![]() |